Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stressade julshoppare blir lättare brottsoffer

Ska du in och köpa dina sista julklappar? Passa dig för nu har ficktjuvarna högsäsong och den som jäktar hamnar i farozonen: – Ju mer stressad du är desto lättare kan du bli ett offer för tjuvarna, säger Ulla Brehm.

Och det är inte bara din plånbok som är i fara – utan även själva julklapparna.

De sista dygnen inför jul är kontanthanteringen störst under hela året och ficktjuvarna framme.

Du kanske har noterat att en hel del extra, fotpatrullerande, poliser syns på stan veckan före jul? Orsaken: Polisen i Storgöteborg satsar nu extra resurser omkring köpcentrumen under de sista avgörande och fullknôkade shoppingtimmarna.

– Se till att fokusera på var du har dina värdesaker och ha inte stora summor kontanter på dig, varnar polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Julhandeln fortsätter att slå rekord för varje år som går. Dessutom hanterar Svensson mer kontanter under julshoppingen än under vanliga lönehelger. Det lockar fram både enskilda ficktjuvar som ligor vars mål är att komma åt dina värdesaker.

– Vi har extra poliser ute nu omkring de stora köpcentrumen runt Göteborg, till exempel vid Nordstan i centrala Göteborg. Det har vi som extrainsats nästan varje år omkring julen, säger Ulla Brehm, polisens presstalesman.

Så hur håller man sig undan ficktjuvarna? Polisens råd för att undvika de klåfingriga tjuvarna är rätt basala – men absolut värda att påminna sig om:

– Först och främst ska man försöka undvika att ha stora mängder med kontanter på sig, säger Ulla Brehm och fortsätter:

– Sen bör du alltid ha uppsikt över dina värdesaker. Fokusera på dina saker i påsar, vagnar och väskor och inte bara plånboken utan även det du eventuellt handlat i julhandeln.

– Många glömmer att ha sina viktiga handlingar och värdesaker på ett smart sätt när de är i utrymmen med mycket människor. Det är inte att rekommendera att ha kontanter i bakfickan och tänk på att ju mer stressad du är desto lättare kan du bli ett offer för tjuvarna, säger Ulla Brehm.

• • •

Tre tips: Så undviker du ficktjuvarna

1. LÄMNA KONTANTERNA HEMMA

Se till att fokusera på var du har dina värdesaker och ha inte stora summor kontanter på dig.

2. HÅLL UPPSIKT ÖVER VÄRDESAKERNA

Ha alltid ha uppsikt över dina värdesaker. Tjuvar vill åt alla typer av värdesaker, inte bara dina kort och pengar. Därför bör man hålla koll även på påsarna med julklappar som man köpt – då dessa är intressanta för tjuvarna.

3. FÖRSÖK ATT STRESSA NER

Stressade julshoppare blir mer enkla offer för stölder, eftersom man inte har samma uppsikt över sina värdesaker och det kan ta lång tid innan man upptäcker att något är borta. Så hur utmanande det än må vara – försök stressa ner så gott det går.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.