Strejken i färjetrafiken är slut

Strejken mellan Sjöbefälsföreningen och arbetsgivarorganisationen Almega slutar i dag vid 18.00 efter att avtalsparterna kommit överens.

ANNONS
|

Strejken mellan Sjöbefälsföreningen och Almega är nu slut.

Strejken, som började i tisdags, har hittills drabbat vissa älvfärjor i Göteborg – närmare bestämt båttrafiken i älven och södra skärgården samt ett 70-tal fartyg i Waxholmsbolaget och Djurgårdsfärjorna i och kring Stockholm. För berörda linjer har det inneburitinställda avgångar, ändrade avgångstider samt längre restid.

Efter klockan 18.00 i dagkommer ordinarie turer från Saltholmen vara tillbaka.

LÄS MER:Fortsatt strejk i färjetrafiken

För älvtrafiken innebär det att linje 286 Älvsnabbare körs enligt ordinarie tidtabell från måndag 2 maj.

LÄS MER:Färjetrafiken hotas av strejk

Linje 285 Älvsnabben har inte varit berörd av strejken och fortsätter trafikeras enligt ordinarie tidtabell.

ANNONS

Förhandlingarna utmynnade i två olika avtal med tarifflöner som grund. Där vann Sjöbefälsföreningen striden.

– Det känns jättebra att vi fick igenom tarifflöner, det är ett rättvist, säkert och jämställt lönesystem som våra medlemmar är väldigt nöjda med, säger Mats Jäderland, vd Sjöbefälsföreningen, i ett pressmeddelande.

De nya avtalen innebär därför en återgång till tarifflöner om inte de lokala parterna kommer överens om att tillämpa individuell lönesättning.

– Det är beklagligt att Sjöbefälsföreningen inte känner sig redo att vara med och modernisera branschen så att vi tillsammans bättre klarar av de utmaningar som vi står inför. Men på sikt kommer det vara omöjligt för facket att blunda för den pågående samhällsutvecklingen, säger Patrik Eidfelt, förhandlingschef Almega Tjänsteföretagen, i ett pressmeddelande.

ANNONS