Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Strålande sommar på Liseberg

Liseberg stängde på söndagen parken för säsongen. Fler gäster än på flera år besökte nöjesparken under sommaren. – Vi börjar få ett kvitto på förnyelsen vi genomfört de senaste åren, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.

Solen svek inte nöjesparken den sista dagen för säsongen heller. Många hade tagit sig till Liseberg för ett sista åk eller för en chans att vinna på chokladhjulet.

– Hittills har det bara blivit en stjärnvinst, säger Joakim Uldén och visar upp två kilo kexchoklad.

Familjen brukar alltid besöka Liseberg den sista dagen för säsongen. En bra sommar, summerar de, men de ångrar en sak.

– Jag har inte åkt Helix än, säger Annika Uldén.

Dottern Linnea är desto mer nöjd. Bäst är nämligen att krama kaninerna och hon får med sig familjen på ytterligare en till tur till Kaninlandet innan parken slår igen portarna.

Även Felippa Kálmán gillade att krama Lisebergskaninerna men även vissa karuseller lockade.

– Jag ska åka Rabalder sen, säger hon.

Sommarsäsongen på Liseberg var den bästa på sju år. 2,35 miljoner gästade nöjesparken, en ökning med 11 procent jämfört med 2013.

– Vi börjar få ett kvitto på förnyelsen vi genomfört de senaste åren. Kaninlandet slog igenom på riktigt i år. Sedan har framgången varit en kombination av flera saker, bland annat Helix och lyckade artistbokningar som Patti Smith och Snoop Dogg. Men allra mest stolt är jag över att vi behållit den höga gästnöjdheten, säger Andreas Andersen.

Årets stora nyhet berg- och dalbanan Helix har 1,1 miljoner åkt under sommaren och attraktionen har enligt Andreas Andersen bidragit till trendbrottet i besöksstatistiken. Men även vädret har bidragit.

– Vi brukar skämta om att när det går dåligt är det vädrets fel och när det går bra beror det på oss. Men visst spelar det roll. Vi fick en varm vår och en varm höst vilket har märkts av. I juli var det nästan för varmt. Då var det många som valde att åka till stranden i stället.

Om en dryg månad, 14 november, öppnar nöjesparken igen. Då är det invigning för Jul på Liseberg. Även om sommaren varit den bästa på flera säsonger återstår en bra bit innan de senaste årens vikande årssiffror kan brytas.

– Vi är inte i mål än. Nu kan vi glädjas åt sommaren men redan i morgon börjar vi förbereda för julen.

Och i år utlovas bland annat en ny större satsning på is-föreställningen.

– Vi har gjort ganska mycket nytt de senaste åren. I år kommer is-showen att vara större och mer omfattande än någonsin, säger Andreas Andersen.

Fakta: Besöksstatistik Liseberg per år

2014: 2,35 miljoner (endast sommaren)

2013: 2,8 miljoner

2012: 2,8 miljoner

2011: 2,9 miljoner

2010: 2,9 miljoner

2009: 3,1 miljoner

2008: 3,0 miljoner

2007: 3,1 miljoner

Källa: Lisebergs AB årsredovisning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.