Stort väljartapp för Demokraterna: ”Vi är öppna för det mesta”

Demokraterna har backat rejält. I valet 2018 fick de 17 procent av göteborgarnas röster, men i år ser det annorlunda ut. När nästan alla distrikt är räknade ligger partiet på drygt 6 procent.
– Vi har startat för sent med valkampanjen, säger partiledaren Martin Wannholt.

ANNONS
|

Inför valet 2018 var Demokraternas budskap tydligt – stoppa Västlänken. Då lyckades partiet samla 17 procent av rösterna och blev det näst största partiet i kommunfullmäktige.

Men bygget av Västlänken är igång och opinionsundersökningar visar att Demokraterna har tappat många väljare. GP:s valexpert Jonas Hinnfors konstaterade i april, när Demokraterna var nere på 5,3 procent, att de nu saknade en gemensam fråga att samlas kring.

Stoppat nedskärningar

Inför årets val har Demokraterna istället framhävt trygghetsfrågan. De har bland annat föreslagit fler ordningsvakter och kameraövervakning. Partiet går också till val på mer resurser till skola och förskola.

ANNONS

– Om vi får vara kvar efter valet hoppas vi att vi får vara med och styra Göteborg i en stabil majoritet. Jag tycker att vi har gjort bra ifrån oss under den här mandatperioden, bland annat har vi stoppat stora nedskärningar i förskolan, säger Martin Wannholt vid 21-tiden på valdagen.

Har ni lyckats nå ut med er politik till väljarna inför årets val?

– Vi har startat för sent med valkampanjen, vi har haft för få människor helt enkelt. En sak är att skriva saker i tidningen, men att prata med folk är det som är viktigast och där har vi inte haft tillräckliga resurser, säger Martin Wannholt.

”Öppna för det mesta”

Men sedan Demokraternas låga opinionssiffror i april har partiet successivt ökat. I juli visade GP/Sifos väljarbarometer 7,2 procent för Demokraterna, i augusti låg de på 7,7 procent och i den senaste mätningen hade de ökat ytterligare – till 8,4 procent.

– Det låter väldigt högt, med tanke på vad vi har gått igenom. Väljarna har alltid rätt, det blir vad det blir. Vi får bli nöjda med det resultat vi får, säger Wannholt.

På måndagsmorgonen var 406 av 411 valdistrikt räknade till kommunalvalet. Då låg Demokraterna på 6,3 procent.

ANNONS

Vilken roll Demokraterna kan tänkas få i kommunfullmäktige den kommande mandatperioden vågar Martin Wannholt inte svara på.

– Vi är öppna för det mesta, jag har varit tydlig med att vi gärna sitter tillsammans med alliansen och med stöd av SD. Det viktigaste är att V och MP inte ingår, säger Martin Wannholt.

Riskerar att åka ur regionfullmäktige

Den negativa trenden för Demokraterna syns även i regionvalet. Vid 6-tiden på måndagen var 1 085 av 1 142 valdistrikt räknade och partiet ligger under treprocentsspärren – på 2,1 procent.

– Vi hoppas ju fortfarande, men vi blir besvikna om vi inte kommer med, eftersom vi tycker att vi har en bra regionpolitik, säger toppkandidaten Mariette Höij Risberg.

Vad tror du att det här resultatet beror på?

– Vi har ju som störst stöd i Göteborg och där ligger vi på 4,3 procent just nu. Det följer väl resultatet i kommunen också.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Det tror jag inte faktiskt. Vi har ju kampanjat och arbetat mycket, även i kranskommunerna. Jag tror att vi har gjort det som vi har kunnat, Mariette Höij Risberg.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Följ upplösningen i GP:s valvaka 2022

LÄS MER:Demokraterna vill frysa hyrorna och förskoleavgiften

LÄS MER:Han hoppar av Demokraterna och lämnar alla sina uppdrag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS