Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingemar Mattsson, ordförande Skanstorgets strategigrupp.
Ingemar Mattsson, ordförande Skanstorgets strategigrupp.

Stort motstånd mot planerna för torget

Det mest populära Göteborgsförslag som någonsin lämnats in handlar om att Skanstorget inte ska bebyggas. Men när det förslaget hamnar hos fastighetsnämnden lär det hamna direkt i soptunnan.

Under måndagen presenterades vinnaren i den markanvisningstävling för Skanstorget som genomförts. Efter att göteborgarna röstat blev det byggföretaget Ernst Rosén som får gå vidare med sina planer för platsen.

Men samtidigt har stadens invånare haft möjlighet att rösta på Göteborgsförslaget Ett bebyggt Skanstorget kan aldrig återskapas. Förslaget har fått 880 röster på kommunens hemsida. Det innebär att förslaget är det mest populära förslag som någonsin lämnats in. Gränsen för att politikerna ska ta upp förslaget är 200 röster. Men trots rekordmånga röster lär förslaget inte beredas vidare eftersom nämnden redan fattat beslut om torget.

– Jag vill inte föregå ett beslut från fastighetsnämnden men sannolikt så kommer det att bli så, säger nämndens ordförande Jahja Zeqirai (-).

Skanstorget strategigrupp har tagit fram en egen skiss för torget för att visa att en annan utveckling av platsen kan vara möjlig. Bild: Ingemar Mattsson
Skanstorget strategigrupp har tagit fram en egen skiss för torget för att visa att en annan utveckling av platsen kan vara möjlig. Bild: Ingemar Mattsson

LÄS MER: Så ska Skanstorget bebyggas

"Det får stå för honom"

Ingemar Mattsson från Skanstorgets strategigrupp ligger bakom Göteborgsförslaget.

– Jag tycker det här är helt felaktigt. Det är ett grundfel när det gäller demokratin, säger han.

Kritiken från Skanstorgets strategigrupp handlar om att alla alternativ som kommunen presenterat för torget innebär relativt stor bebyggelse. Inget förslag låter torget vara kvar som en öppen plats.

Jahja Zeqirai menar att han har försökt träffa Ingemar Mattson och diskutera frågan men fått kalla handen.

– Det får stå får honom, säger Ingemar Mattsson.

Ingemar Mattson hänvisar också till det faktum att Jahja Zeqirai inte har tagit del av Göteborgsförslaget om Skanstorget. Något GP tidigare skrivit om.

– Hela det här projektet är Jahja Zeqirais idé. Vi tycker inte att det är någon mening att träffas när han inte ens läser igenom de handlingar vi skickar. Om han som politiker helt kan nonchalera sådana skrivelser så innebär det att han inte är intresserad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.