Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/16

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stort intresse för Robot-SM

Uppåt 100 robotar från Sverige, Norge, Turkiet och Ryssland tävlade när Robot-SM arrangerades på Chalmers kårhus för elfte året i rad.

Trots att det är tidigt lördag morgon är det fullt med folk i Chalmers kårhus. Det är dags för årets upplaga av Robot-SM och kön till registreringen är lång. Uppåt 100 robotar tävlar i fyra olika grenar under dagen, folkrace, sumo, linjeföljning och fristil. Priserna varierar beroende på vilken tävling, men prispotten är ungefär 3000 kronor. Äran betyder dock mest och folk spanar in varandras robotar i lokalen.
– De känner nog igen varandra inom kretsarna, skulle jag tro. Men så mycket superstjärnor finns det inte i denna världen, säger arrangören Carlos Lopez.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Smartast robot vinner

Robotarna skiljer sig mycket från varandra i storlek och utseende beroende på vilken gren de tävlar i. Den gemensamma nämnaren är att smartast vinner. De är alla självstyrande.
– Det är otroligt fascinerande med robotar och inom en snar framtid kommer många jobb att styras av robotteknik. Detta är folks hobby, men samtidigt krävs det en imponerande banding av språksemantik, design och programmering för att tävla här, säger Leif Ahlman, som vanligtvis jobbar med servicerobotar, men i dag är här i egenskap av konferencier och robotfanatiker.
Folkracet, där fyra robotar tävlar på en gång, drar mest publik. Här kan de lugnaste av deltagare "förvandlas till monster" när det går hett till, enligt arrangören. 

Nästa år Robot-EM

Sextonåriga Yuna Daniel och hennes tre klasskompisar från Colbert high school i byn Lorient i Frankrike är här för att tävla i fristil med roboten "The walking tree".
– Vi ville bygga något som hade med miljö att göra, så det blev ett träd. Det är första gången vi är i Göteborg och vi är faktiskt lite nervösa, säger hon.
Trettiofem personer är här från Frankrike, de utgör nästan en fjärdedel av alla deltagare. Förutom de utländska lagen är tävlingen marknadsförd i hela Sverige och arrangörerna jobbar hårt för att locka publik och deltagare utanför Chalmers. 
– Alla får komma som vill ställa upp, så det är kanske läge att döpa om tävlingen till nästa år. Kanske till Robot-VM... Eller Robot-EM i alla fall, säger arrangören Carlos Lopez.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.