Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Stort intresse för Göteborgs hemliga rum

Kön ringlade lång när Statens fastighetsverk öppnade Residenset för allmänheten. Fredrik Hansson tog med sig son och hoppades få veta lite mer om Karl X Gustav.

– Jag är intresserad av 1600- och 1700-talshistoria. Största anledningen att jag kom hit i dag är att Karl X Gustav dog här 1660. Jag skulle gärna vilja se det rummet, säger Fredrik Hansson.

Under namnet Hemliga rum visar Statens fastighetsverk då och då upp sina kulturfastigheter som allmänheten annars inte har tillgång till. I går var turen kommen till bland andra Residenset i Göteborg. 

Numera är det landshövdingen Lars Bäckström och hans fru Ann-Christin som bor i den historiska byggnaden. Här sköter de också den representation som hör deras åtaganden till. När kungligheter och ministrar kommer till Göteborg är de ofta gäster här.
Residenset från 1650 är Göteborgs äldsta profana byggnad och till dess historia hör alltså att Kar X Gustav tog sina sista andetag här.

Sedan år 1700 har huset varit residens för landshövdingen i länet och allteftersom genomgått flera renoveringar, men ändå behållit den särprägel byggnaden har.

Att det var många som var nyfikna och ville komma in och beskåda huset var inte att ta miste på. Ann-Christin Oldqvist och Lena Gustavsson stod först i kön när portarna slog upp klockan tio på lördagsförmiddagen.

– Vi var här klockan åtta i morse, berättar Ann-Christin Oldqvist . Jag har hört att det ska vara väldigt vackert och ville gärna se det. Sedan är det självklart intressant att ta del av vår historia.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.