Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det är akut blodbrist i Göteborg, och sjukvården är oroliga hur de ska klara kommande helger. Bild: Arkivbild: Marcus Eriksson
Det är akut blodbrist i Göteborg, och sjukvården är oroliga hur de ska klara kommande helger. Bild: Arkivbild: Marcus Eriksson

Stort behov av blod för att klara kommande helger

Det är akut brist på blod i Göteborg. Sjukvården klarar inte det dagliga behovet, utan får stödköpa blod från andra sjukhus.
– Vi har brottats med låga blodlager en längre tid, och vi är verkligen oroliga inför julen, säger Jan Holgersson, verksamhetschef på GeBlod.

Flera blodcentraler runt om i landet larmar nu om att deras lager med blod är oroväckande låga. För att klara jul och nyårshelgerna behövs så mycket som 21 000 blodgivare i hela landet, detta enligt uppgifter från regionblodcentralerna. Inom landets sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om.

I Göteborg är det sådan brist på blod att man får stödköpa från andra sjukhus.

Jan Holgersson. verksamhetschef på GeBlod säger att det är kris inför jul och de måste ha blodgivare för att klara kommande helger. Bild: Sahlgrenska
Jan Holgersson. verksamhetschef på GeBlod säger att det är kris inför jul och de måste ha blodgivare för att klara kommande helger. Bild: Sahlgrenska

– Vi tappar blodgivare så att vi inte klarar det dagliga behovet, vi har brottats med låga blodlager en längre tid, säger Jan Holgersson. verksamhetschef på GeBlod.

Anledningen till att det behövs mer blod nu, är för att färre lämnar blod när de är lediga under helgerna, precis som på sommaren. Och kommande helger är flera, med jul, nyår och trettonhelgen.

– Närmare jul blir det svårare att stödköpa för alla sjukhus håller på sitt blod. Så vi är verkligen oroliga inför julen.

Man behöver blod till operationer, dels planerade – men också vid trauma som vid bilolyckor, skottskador och knivskador. Men även till patienter med olika blodsjukdomar som till exempel blodcancer.

– Det är en nationell trend att blodgivarna går ner, men jag tror att Göteborg är värst drabbat. Sahlgrenska är en traumaenhet för Västra Götaland, där behandlas inte bara patienter från Göteborg, därför går det åt mer blod.

Är det några speciella blodgrupper som behövs?

– Egentligen behöver vi alla blodgrupper, men 0+ och A+ är de vi använder mest och de är vanligast.

Vill man lämna blod kan man göra det den här veckan till exempel i Nordstan och på Frölunda torg, de har öppet 11-19 onsdag och torsdag, och 8-16 på fredag. Man kan även lämna i blodtrailern på Lindholmen. För exakta platser och tider gå in på geblod.nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.