Stölderna har mest skett i cykelkorgar som sitter fast på pakethållaren.
Stölderna har mest skett i cykelkorgar som sitter fast på pakethållaren. Bild: Anders Ylander

Stort antal stölder ur cykelkorgar i Göteborg

Polisen i Göteborg går ut och varnar för stölder ur cyklisters cykelkorgar. Sedan den femte oktober till i dag - har polisen fått in cirka 30 anmälningar. De riktar nu en insats för att få stopp på stölderna.

ANNONS
|

Under sommaren skedde ett stort antal stölder ur cykelkorgar som varit monterade på pakethållaren. Sen i slutet av maj tills har det skett drygt 150 stölder ur cykelkorgar, främst i centrala stan, Örgryte och Härlanda. Nu ökar de explosionsartat igen.

– Från femte oktober till i dag har det skett ungefär 30 stölder ur cykelkorgar, det är mellan två till tre om dagen, säger Ola Skogsberg, kommunpolis i lokalpolisområde Göteborg city.

Stölderna sker på morgonen och eftermiddagen

Enligt Ola Skogsberg sker stölderna främst när folk är på väg till jobbet mellan klockan 07 till 10, och när det är dags att cykla hem igen på eftermiddagen.

ANNONS
Ola Skogsberg, kommunpolis i lokalpolisområde Göteborg city varnar för stölder ur cykelkrogar.
Ola Skogsberg, kommunpolis i lokalpolisområde Göteborg city varnar för stölder ur cykelkrogar.

– Stölderna går till väga så att en person som oftast är en kvinna stannar till med cykeln. Hon har en cykelkorg bak på till exempel höger sida, då kommer en person uppcyklande väldigt tätt på vänster sida som hon fokuserar på. Då kommer nästa tjuv och snabbt rycker väskan ur höger korg, säger Ola Skogsberg.

Polisen försöker hitta gärningspersonerna

Han menar att målsäganden oftast inte upptäcker brottet förrän man kommit till jobbet eller hem, och då ska ta upp sin väska. Därför vet man sällan var stölden skett.

Polisen har varit ute hela veckan och stått på centrala platser för att försöka hitta gärningspersonerna. Ola Skogsberg säger att det enligt polisens uppfattning handlar om en liga som kommer ifrån ett annat EU-land som står för stölderna.

Det ska vara samma personer som var här tidigare i vår och i sommar. Han menar att de är minst två personer som gör det här, då de alltid jobbar två och två. Men han utesluter inte att de är fler.

– Vi tror oss veta vilka de är och jobbar med att hitta dem.

Vad är ditt råd till cyklisterna för att slippa bli av med sina saker?

– Spänn fast grejerna, ha dem inte löst i korgen, eller använd ryggsäck att ha sakerna i på ryggen.

ANNONS

Vad Ola Skogsberg känner till ska inga personer ha blivit fysiskt skadade vad vid stölderna.

– De gångerna de blivit upptäckta har de lämnat utan gods.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS