Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storstaden Göteborg känns ibland väldigt liten

Maktrelationerna kring Allbäck-affären är minst sagt komplicerade. Och nu dyker ett nytt politikernamn upp i härvan.

Göteborg är en stad på 507 000 invånare. Den kallas storstad. Men känns ibland väldigt liten.

Efter Uppdrag gransknings avslöjanden visade de ledande i kommunen stor handlingskraft. Här skulle granskas och röjas. Men det blev tvärstopp.

De insåg att här finns många olika kopplingar som först måste utredas.

GP kunde i tisdags avslöja att dottern till en av de tjänstemän som misstänks i Allbäck-affären är stadsjurist och har haft uppdrag mot idrotts- och föreningsförvaltningen där pappan var anställd. Samtidigt är hennes chef, förste stadsjurist Gunnar Andersson, sambo med förre vd:n på Familjebostäder.

Och den PR-konsult som Stefan Allbäck anlitat var tidigare gift med Anneli Hulthén och de har barn tillsammans. Nu ska eventuella jävsituationer utredas.

Konsulten heter Morten Rud Pedersen och är vd för Rud Pedersen AB. Ordförande i företaget är moderaten Johnny Magnusson.

Men ännu en bekant medarbetare är på väg in. Han heter Anders Hulterström och var fram till 31 mars politisk sekreterare hos socialdemokraterna i Göteborg. Tidigare nära medarbetare till Göran Johansson och därefter Anneli Hulthén.

Nu förhandlar han om att bli anställd som konsult hos Rud Pedersen AB.

Hulterström har lämnat Hulthéns stab men han har kvar ett tungt politiskt uppdrag som ordförande i mäktiga GKF, Göteborgs Kommunala Förvaltnings AB, koncernbolag med bland annat Liseberg, Higab och Göteborgs Hamn, där för övrigt Anders Hulterströms far, Sven Hulterström (S), är ordförande.

Rud Pedersen AB arbetar bland annat med krishantering, opinionsbildning och lobbying. På webbplatsen heter det: ”Vi hjälper våra kunder att få kontakt, påverka och skapa goda relationer med beslutsfattare. Vi kan det politiska systemet och både de formella och de informella beslutsprocesserna.”

Anders Hulterström arbetade med budgetfrågor under Anneli Hulthén. När årets budget presenterades vid en presskonferens i tisdags var han dock ersatt av Johan Carlsson. Vem är nu det?

Han är sambo med kommunalrådet Helena Nyhus (S), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Jag har en underlig känsla av att den där jävsutredningen kommer att ta ett tag.

Håll med om att stan är liten! *

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.