Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Storsatsning på nytt djursjukhus

Blå Stjärnan har växt ur sina lokaler. Om fem år kan djursjukhuset ha flyttat in i ett nybygge vid Göta Älv.

Djursjukhuset Blå Stjärnan flyttade in i sina nuvarande lokaler på Ringön 1967. Sedan dess har verksamheten växt kontinuerligt och huset byggt ut i omgångar. Men nu går det inte längre att fortsätta så.

– På den senaste sjuårsperioden har vi fördubblat verksamheten. Vi är trångbodda och huset skulle behöva en genomgripande renovering – men den är omöjlig att genomföra under drift, säger Christina von Dorrien, vd Blå Stjärnan.

Och även om det gått hade man sannolikt fått lämna Ringön under alla omständigheter, när Frihamnen och området omkring ska exploateras.

Varit på jakt efter mark

Därför har man varit på jakt efter mark att bygga på under flera år. Det har varit svårt att hitta ett bra alternativ, men nu har det hänt saker: stadsbyggnadskontoret har fått i uppdrag att starta en detaljplan för ett nybygge på Älvudden – udden norr om Säveåns mynning i Göta älv.

– Vi är väldigt glada att vi äntligen kommit så här långt, även om mycket återstår, säger Christina von Dorrien.

Bra tillgänglighet prioriterat 

Eftersom Blå Stjärnan har hela regionen som upptagningsområde har bra tillgänglighet varit högt upp på prioriteringslistan när man letat efter en ny placering. De flesta som åker till sjukhuset med ett sjukt djur gör det i bil. 

– Vi vill att det ska vara lätt att hitta och för personalen skull är det bra att det är nära till kollektivtrafik.

I dag står en gammal silo längst ut på Älvudden. Resten av området kring Vassgatan består av äldre industrilokaler. Det är Svenska Hus som äger marken och ska se till att området får en annan karaktär.

– Det är ett fantastiskt läge nära vattnet, det är nära lederna och promenadavstånd till Centralen. Det är ett kommande utvecklingsområde mellan Gamlestaden och Centralen som kommer att locka nya företag och erbjuda attraktiva arbetsplatser, säger Daniel Massot, vd Svenska Hus.

Hoppas att processen går fort

Förutom ett djursjukhus i en lite större huskropp om två våningar planerar man också för punkthus på 17 våningar, med plats för kontor och andra verksamheter.

– Det finns ju en silo där i dag. Den är i så dåligt skick att den inte går att bevara, men den har ändå blivit en utgångspunkt – för att stärka platsen och stadsbilden har vi velat skapa någon form av punkthus, säger Daniel Massot.

Det är tidigt i processen och de skisser som finns är högst preliminära, men ger ändå en fingervisning om hur man tänker sig ett framtida Älvudden. Och från Blå Stjärnans sida hoppas man att den fortsatta processen går fort.

– Om jag fick drömma kan jag tycka att det var underbart om vi kunde flytta in 2021, och jag tror att det finns en komponent av realism i det också, säger Christina von Dorrien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.