Arkivbild från almfällning i Falkenberg.
Arkivbild från almfällning i Falkenberg.

Stormskadad alm måste kapas

ANNONS
|

Det aktuella riskträdet, en alm, står vid Hagakyrkan. På trädet finns en 10 meter lång fläkskada med betydande sprickor på huvudstammen som uppstod vid en storm för cirka ett år sedan. I samband med en undersökning som gjordes inför bygget av Västländen upptäcktes också en gammal skada med röta som går djupt ned i stammen.

- Det finns en betydande risk att den skadade huvudstammen kan gå av. Vi kommer därför att reducera den, för att undvika att delar av trädkronan faller ner, vilket i sin tur kan medföra både materiella och personskador, säger Lena Jakobsson, chef för parkenheten vid park- och naturförvaltningen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Park- och naturförvaltningen ska nu åtgärda problemet genom att kraftigt reducera kronan på dubbelstammen. Det innebär att nuvarande höjd på trädet reduceras från 35 till 15 meter. Arbetet kommer att göras i veckan så snart väderförhållandena tillåter. I väntan tills det inträffar har park- och naturförvaltningen satt upp avspärrningar utanför Hagakyrkan.

ANNONS