Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Stormen Simone kan bli dyr för Göteborg

Simone drabbade inte Göteborg. Ändå kostar stormen företag och kommuner tiotals miljoner kronor

Göteborgs stad tog stormvarningen från SMHI på allvar. Anställda som hade möjlighet fick åka hem tidigare. Föräldrar uppmanades att hämta sina barn på förskola och fritids så fort de kunde. Färdtjänsten genomförde endast akutresor och vädjade till folk att ställa in övriga resor.

I efterhand visade det sig att Simone inte tog vägen via Göteborg.

Nu ska kommunens åtgärder efter stormen utvärderas. Stig Santa är avdelningschef på stadsledningskontoret.

- Situationen i Göteborg blev lugn. Men det blir en uppföljning av våra åtgärder. Vi får titta igenom detta under veckan och se vad som hänt och inte hänt, säger han.

Trafikverket stoppade all fjärrtågstrafik i södra och västra Sverige från klockan 16 medan pendeltågstrafiken i Göteborgområdet stoppades klockan 18.

Västtrafiks resgaranti gällde fullt ut under måndagen.

Det innebar att alla som blev minst 20 minuter försenade på grund av att tågen var inställda kompenseras. Den som tog taxi kan få upp till 300 kronor.

- Trafikverket gjorde rätt som stoppade tågtrafiken, säger Jarl Samuelsson, spårtrafikchef på Västtrafik. Det var bra att vi fick beskedet tidigt så att vi hade tid att informera och för resenärerna som kunde resa hem tidigare.

Hur stora kostnaderna för resgarantin och för ersättningstrafiken med bussar blir är ännu oklart. Men det handlar om 100 000-tals kronor.

Trafikstoppet kostade SJ AB betydligt mer.

- Men Trafikverket tog rätt beslut, säger Dag Rosander, presschef och stormgeneral på SJ AB. Hellre en för omfattande och för tidig avstängning än en för liten och för sen.

SJ höll öppet biljettförsäljningen, bland annat i Göteborg, för ombokningar hela kvällen och hade informatörer på plats på alla större stationer.

- Vi ordnade hotellrum och vi ordnade taxi för resenärer som inte kunde ta sig hem, säger Rosander. Det kostade oss ganska mycket pengar, hur mycket vet vi ännu inte.

SF Bio som driver Bergakungen och Biopalatset i Göteborg, beslutade att ställa in alla visningar som hade starttid efter klockan 16.

- 380 personer hade bokat och köpt biljetter till kvällen. Med tanke på att det är novemberlov är det väldigt få, vi tror att många hade hörsammat varningarna, säger biografchef Anna Liljeklev som förklarar att alla som drabbades får nya biljetter.

Med facit i hand hade biograferna lika gärna kunnat hålla öppet.

- Lite snopet känns det att vi inte hade öppet men man är ändå tacksamt snopen eftersom en storm hade kunnat få stora konsekvenser för samhället, säger Liljeklev.

Flera handlare valde också att ta det säkra före det osäkra och stänga. David Schongin, centrumchef för Frölunda Torg, informerade butikerna i köpcentret om stormvarningen. Butikscheferna fick bestämma om de ville stänga eller inte. En majoritet valde att stänga mellan 16.00 och 18.00 under måndagen.

- Vi lade också ner en hel del arbete på att säkra fastigheten, säger Schongin. Man kan alltid säga att det inte blev så mycket av stormen, men jag tycker att vi hade en balanserad beredskap utifrån varningarna som gick ut.

Hur mycket handeln på Frölunda Torg förlorade på grund av tidigare stängning är svårt att uppskatta, enligt Schongin. Men han har tittat på besöksstatistiken. Jämfört med samma dag förra året hade Frölunda Torg åtta procent färre besökare i måndags.

- Man kan säga att vi hade en helt normal dag fram till 16.00. Efter det var det mindre folk, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.