Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Stormen Malik drar in över Västkusten

Stormen Malik slog till mot Västkusten med orkanbyar på sina håll. Nedfallna träd har stoppat trafiken, tåg har fått ställas in och tiotusentals hushåll blev strömlösa. Nu utfärdar SMHI flera varningar när stormen drar vidare österut.

Stormen Malik nådde sin kulmen i Göteborgsområdet under natten mot söndag, men SMHI:s orange varning för höga vindstyrkor längs kusten kvar under söndagen.

– Det är fortfarande blåsigt väder med hårda vindbyar under söndagen, men det värsta har passerat, konstaterar Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Under söndagen har stormen dragit vidare österut och flera nya varningar har utfärdats.

– Just nu ser det ut att vara som blåsigaste på Gotland, med 33 sekundmeter på Fårösund, säger Moa Hallberg.

Elbolagen Eon, Ellevio och Vattenfall hade runt 38 000 strömlösa kunder vid 07.00-tiden.

Älvsborgsbron stängdes av

På lördagskvällen hölls Älvsborgsbron stängd på grund av de hårda vindarna, men öppnade senare för trafik igen. Trafikverket rekommenderade dock fortsatt att tunga fordon, som lastbilar och bussar, valde en alternativ rutt.

LÄS MER: Blåsten orsakade störningar i hamnen

Två plan på väg mot Landvetter från Gran Canaria respektive Teneriffa fick dirigeras om till Arlanda på grund av stormen. Dessutom fick ett plan på väg till Malmö i stället landa i Köpenhamn.

Byggnadsställning släppte

Under natten larmades räddningstjänsten om en brand på Varbergs tågstation, efter att ett träd fallit över elledningar och sedan ner på ett godståg.

På grund av att elledningarna fortfarande förde ström kunde räddningstjänsten varken beträda området eller bespruta elden med vatten. Man fick därför både kapa strömmen och skyddsjorda tåget, innan man gav sig an att försöka vinscha bort det brinnande trädet.

Vid Södertälje sjukhus släppte en byggnadsställning i den hårda vinden på söndagsmorgonen och står enligt polisen och slår mot byggnaden. Enligt Aftonbladet har ställningen krossat flera fönster och patienter flyttas om för att inte ligga för nära fönstren.

Ovädret, som i Danmark har döpts till Malik, slog på lördagsmorgonen till mot Västkusten. På eftermiddagen tilltog blåsten ordentligt mot kusten och senare också mot inlandet.

Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen i region Väst, uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus under lördagen.

– Gå bara ut i yttersta nödfall, det är tips från coachen. Det finns ingen anledning att ge sig ut om man inte måste, sa Christer Fuxborg på lördagseftermiddagen.

Först under söndagsmorgonen väntas stormen avta för att vara borta söndag eftermiddag.

LÄS MER: Dramatisk väderhelg väntar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.