Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stormen Johanne drog in över västkusten

Stormen Johanne tog sig in från västra Europa, in över Danmark och slog till mot den den svenska västkusten. De värsta stormbyarna förekom längs Bohusläns kust. Vid lunchtid nådde Johanne sin högsta styrka.
– Bor man i de här områdena är det verkligen dags att se till att lösa föremål är fastsurrade, sa Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Under lunchtid slog stormen Johanne med full kraft mot Västsverige. Under dagen riskerade träd att blåsa omkull, vilket kan innebar risker i trafiken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det har börjat blåsa redan nu och vinden kommer försätta att öka i styrkan. Det är längs västkusten som det har börjat blåsa. Det kommer framförallt vara västkusten och Västra Götalands län. Som allra blåsigast blir det mitt på dagen, sa Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Skapat problem för Way out west

Stormen skapade stora problem för festivalen Way out west, som pågår i Slottsskogen under helgen. På förmiddagen tvingades festivalen att skjuta upp på insläppet från 12.00 till 14.00 på grund av säkerhetsskäl.

I samband med det har även flera spelningar tvingats ställa in.

Det kraftiga ovädret innebar att Räddningstjänsten i Storgöteborg hade en intensiv förmiddag.

– Det har varit mycket "hinder på väg", och då gäller det träd. Jag kan inte uppskatta hur många det var under en timma, det var väldigt intensivt, sa en larm- och ledningsoperatör till GP.

Bild: JOAKIM ERIKSSON

Djurpark utryms

Borås Djurpark har utrymdes, på grund av att flera träd ska ha fallit inne på djurparken.

– Det har blåst rätt kraftigt i Borås. Därav kände vi oss tvungna att stänga djurparken, vi kunde inte garantera säkerheten för våra besökare, säger Bo Kjellsson, vd vid Borås Djurpark.

Allra värst drabbas Bohuslän, där tusentals boende saknade el.

Vattenfall rapporterar på sin hemsida att flertalet av deras kunder är strömlösa. Det ska i nuläget gälla 874 hushåll i Uddevalla, 229 i Munkedal och 350 i Färgelanda.

"Massor av driftstörningar"

På Ellevios hemsida går det att utläsa samma sak för 456 hushåll i Sotenäs och 610 i Tanum.

– Driftcentralen får nu in massor av driftstörningar på Västkusten på grund av ovädret. Det är olika områden med olika ledningar. Vi vet just nu inte hur många som är berörda, säger Emma Renberg på Ellevios presstjänst.

Ellevio har nu meddelat att strömavbrottet är avslutat.

Uddevallabron har tvingats stänga med anledning av de kraftiga vindbyarna. Det har i sin tur lett till stora köer i trafiken.

– Långa köer från Rotviksbro mot Uddevalla. Det är inte stopp men det kryper i snigelfart, säger Bohusläningens reporter Maria Lundberg, som sitter fast i trafiken.

Stormen har avtagit

Stormen har nu avtagit i de södra delarna av Västsverige.

– I nuläget är det blåsigt uppemot Väderöarna och in mot Värnen. Men har avtagit längs Göteborgs skärgård, Mikael Sjöstrand, Meterolog på Foreca.

Medelvinden var som starkast under förmiddagen vid Måseskär ovh Vinga.

– Ute vid Måseskär och Vinga förekom det stormbyar och vinden uppgick till 31 meter i sekunden. Nu blåser det runt 20 meter i sekunden, säger Mikael Sjöstrand.

För Göteborg är det rätt stor skillnad mot tidigare under dagen och vinden har avtagit markant,

– I Göteborg är medelvinden låg på runt sju meter i sekunden, vinden ser även ut att avta något mer under kvällen och man kan förvänta sig svagare vindar, säger Mikael Sjöberg.

Men väderproblematiken lär fortsätta under morgondagen men i annan form än vind och stormbyar.

– Imorgon drar ett nytt lågtryck in över Göteborg och det förväntas regn och åska imorgon bitti, säger Mikael Sjöberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.