Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stormbyarna ställer till det i Västsverige

Stormbyarna ställer till med stora problem på flera håll i Västra Götaland och räddningstjänsten har haft fullt upp med lösa föremål och nedblåsta träd under söndagen. Även byggnadsställningar har hamnat i fokus under dagens tuffa blåst.

Rättelse i video: De inställda båtturerna gällde Stena Vinga som trafikerar till Danmark.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindar.

– De starkaste vindarna är vid kusten, men även på andra håll är det mycket hårda vindbyar på mellan 21 och 24 meter per sekund, säger Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI.

Erik Rindeskär vid Foreca tipsar om att ta en titt i trädgården så att det inte finns lösa föremål som flyger omkring.

– Räkna med att det är fortsatt blåsigt åtminstone till i natt någon gång, säger han.

Rasrisk för byggnadsställningar

Under söndagen har en mängd rapporter kommit in om träd som fallit ned och hindrat trafiken och om lösa föremål på olika håll i Västra Götaland. Även byggarbetsplatser har hamnat i fokus under söndagens stormbyar.

Vid Fastlagsgatan i Kortedala pågick vid femtiden en insats för att undersöka om en byggnadsställning belägen på ett tak riskerar att rasa ned.

Räddningstjänsten i Storgöteborg har två bilar på plats.

– Vi ska kolla om det är någon fara och om det är något som vi kan åtgärda eller om det är någon annans ansvar, säger larm- och ledningsoperatören Micke Olsson.

Ställningen, som riskerar att rasa ned befinner sig enligt Olsson på taket till ett bostadshus.

Tidigare under dagen ryckte två enheter ut till Parkgatan i centrala Göteborg, även det på grund av en byggnadsställning i gungning.

Lösa föremål och tågstopp

Flera larm under söndagen har rört lösa föremål som blåser omkring på uteplatser.

Vid Kongahällavägen föll träd ned över en elledning som riskerar att falla ned över vägen. Enligt räddningstjänsten är det riskabelt för höga fordon, som lastbilar, att köra där.

Träd har också fallit ned över stora delar av vägen vid väg 1753 från Stockagärde till Edsås, enligt Trafikverket. Även i Strömstad föll träd ned över vägbanan.

Ute på ön Nidingen utanför den halländska kusten är delar av personalen från fågelstationen inblåsta och kan inte ta sig från ön på grund av ovädret, skriver SVT.

Ställer in avgångarna dygnet ut

Tågtrafiken har stått stilla mellan Uddevalla och Strömstad på grund av vind och höga vattenflöden. Efter klockan 14 ska tågen åter gå mellan Uddevalla och Munkedal, trafikstoppet mellan Munkedal och Strömstad kommer dock att vara dygnet ut, enligt Trafikverket som hänvisar resenärer till sitt tågbolag för att få information om sin resa.

Tågtrafiken mellan Varberg och Borås är också stoppad resten av dygnet efter att träd har fallit ned över en kontaktledning.

Stena Vinga ställer in avgångarna klockan 17:30 och 22:45 på grund av vädret, enligt bolagets hemsida, vilket GT var först med att berätta.

Flera bilolyckor

Under söndagsmorgonen inträffade också två allvarligare singelolyckor på E6. I åtminstone ena fallet berodde det på vattenplaning, enligt polisen. En bil voltade vid Kärramotet i Göteborg, och en bil körde av vägen och voltade efter vattenplaning vid södra avfarten till Kungsbacka. Trafikverket varnade också för översvämning på E6 vid Örgrytemotet under söndagsförmiddagen.

– Det är mycket vatten på vägarna. Det blåser en del och är mycket regn. Det är bra att ta det försiktigt ute på vägarna, säger Claes Hedberg på Trafikverket.

På förmiddagen kom Trafikverket också med rapporter om översvämning på E6 vid Kallebäcksmotet i riktning mot Oslo, där det är stora vattensamlingar, främst i kollektivtrafikkörfältet i norrgående riktning.

Strax innan lunchtid kom också ett larm om en båt som slitit sig från en brygga i Tjörn.

Kallare än vanligt

Enligt SMHI väntas regnet upphöra under söndagsförmiddagen. Sedan kan solen titta fram, även om det blir fortsatt blåsigt.

Nästa vecka drar kallare luft in norrifrån.

– Vi kommer få temperaturer under, eller mycket under det normala de kommande dagarna, säger Henrik Reimer.

LÄS MER: Stora trafikstörningar efter översvämning

LÄS MER: Så mycket regn kom det i Kållered

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.