Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storm in över västkusten

Stormen Emil är på väg mot Västkusten. Under sin väg hit har han gått ett hustak i Skagen att lyfta och en färja att slita sig.

Emil väntas nå Sverige med hårda vindar under natten mot onsdag. Vid 23-tiden på kvällen nådde vindstyrkan 11 meter per sekund, men enligt GP:s vädertjänst Foreca väntas styrkan tillta under natten. Klockan fyra tros stormen nå sin kulmen med en hastighet på 18 meter i sekunden, och uppåt 30 m/s i vindbyarna, enligt norska vädersajten yr.se.

Under morgontimmarna ska vinden mojna något, men risken för regn och hård vind är fortfarande hög. Klockan sju väntas vinden uppnå 16 m/s och regnet avta något, enligt Forecas prognos.

SMHI utfärdade på tisdagen en klass 2-varning för Kattegatt och Skagerack. Varningen innebär fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. SMHI varnar också för högt vattenstånd, bland annat i Göteborgs skärgård.

- Vindarna kulminerar under tidig morgon, runt tre-fyra-tiden kommer det att blåsa som mest, säger Erik Rindeskär på vädertjänsten Foreca.

Vinden kommer att vrida mot sydväst och öka rejält. Både norska och danska väderlekstjänsterna varnar för stormbyar under onsdagsnatten,

- Framför allt till havs kommer det att blåsa mycket, medelvinden är på 22-25 meter per sekund och uppåt dryga 30 i byarna, säger Erik Rindeskär.

Under natten kommer regnet i skurar och enligt Foreca kan det sammanlagt bli ganska stora regnmängder.

Även under onsdagen kommer det att blåsa hårt men sedan avtar vinden och det blir kallare.

- Sedan väntar nya lågtryck. När så många lågtryck står på kö är prognoserna framåt ganska osäkra, säger Erik Rindeskär.

Den danska tidningen nordjyske.dk berättar på tisdagskvällen om stormen Emils framfart längsmed den danska kusten.

Tidningen skriver att Läsö Fiskeindustri i Skagen blev den våldsamma stormens första offer. Ett 300 kvadratmeter stort tak slets av i den hårda blåsten och takplåtar flög runt i vinden. Några landade ovanpå rör som leder ammoniak till kylhallen och man fick snabbt flytta dem för att inte riskera att ammoniak läckte ut.

- Vi arbetar med en mobilkran, och även brandkåren finns på plats om det skulle bli ett utsläpp, men hittills har vi allt under kontroll, sade vakthavande befäl på Falck i norra Jylland till nordjyske.dk på tisdagskvällen.

En Läsö-färja som låg förtöjd i Fredrikshamn slet sig också under eftermiddagen. Blåsten, som nådde 24 meter i sekunden, gjorde att förtöjningarna brast.

- Vi blev tvungna att rekvirerar ett par bogserbåtar så att vi kunde få färjan in till land igen, säger Jess Jessen-Klibüll, direktör för färjesällskapet Läsö till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.