Storbranden: Detta har hänt

ANNONS
|

■ Branden startade i ett kök och spred sig till vinden via ventilationssystemet

■ 200 personer fick evakueras från 8 trappuppgångar

■ Förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet inledd

Orsaken till köksbranden kunde spåras sedan en polispatrull pratat med en ung kvinna som hade varit i färd med att laga mat i köket, enligt TT.

–Hon har berättat att hon höll på att göra matlådor när hon råkade välta en flaska med matolja, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

När oljan nådde den varma spisplattan blossade en eld upp och kvinnan hällde vatten över oljan.

–Hon fick panik och elden på spisen självsläcktes efter ett tag men då hade branden spridit sig uppåt via ventilationen.

ANNONS

Ingen skadades i branden men polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet.

Vid halvtiotiden på tisdagen var fortfarande 45 brandmän från räddningstjänsten på plats för att försöka minimera skadorna och förhindra att elden blossar upp igen.

- Vi har kommit förbi det värsta, så nu håller vi på och ser så att det inte sprider sig. Det är brandrester och glöd som trillar ner i ventilationskanaler, så det kollar vi upp, säger Lasse Adrian, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Klockan 23:26 larmades räddningstjänsten till hyreshuset på Decembergatan för att släcka en brand i ett kök. Efter att släckningsarbetet avslutats kontrollerades ventilationskanaler och då upptäcktes att branden i köket hade spridit sig upp till vinden.

- De som åkte på larmet var där och släckte, men när de gick upp och kollade på vinden så såg de att det brann. Då gick det väldigt fort.

70 lägenheter fick evakueras från åtta trappuppgångar på Decembergatan 39-53 uppger polisen. Totalt rör det sig om ungefär 200 personer.

- Det brinner i hela längan. Elden slår upp genom taket, säger Johan Ljung, biträdande vakthavande befäl vid polisen.

Polisen hjälpte vid ett-tiden räddningstjänsten med evakueringen.

- Vi har öppnat Utmarksskolan för de evakuerade. Vi går runt i huset och öppnar alla dörrar och undersöker att ingen finns kvar i huset.

ANNONS

Räddningstjänsten hade personal från sex stationer på plats under natten. - Släckningsarbetet kommer att pågå hela natten, säger den mycket stressade personalen på räddningstjänstens ledningscentral, som uppger att det är ett 200 meter långt hus som står i lågor.

Klockan 01:15 hade polisen skickat all tillgänglig personal till Kortedala.

- Vi har väldigt mycket folk där uppe, säger Johan Ljung.

Flera ambulanser finns på platsen.

Klockan 01.45 uppgav polisen att alla lägenheter är kontrollerade.

- Det verkar inte som att någon person kommit till skada. Det är förstås glädjande, säger Johan Ljung.

Vid kontrollerna av lägenheterna fick många dörrar brytas upp.

- Folk sprang ut och låste om sig. Då kunde vi inte ta några chanser, så det var rätt många dörrar som bröts upp, säger Ljung.

Vid 02-tiden började Utmarksskolan förvandlas till en stor förläggning för de omkring 200 evakuerade.

- Fastighetsägaren Poseidon har folk på plats och kommunens POSOM-grupp är aktiverad, uppger Johan Ljung.

Det är ännu oklart hur köksbranden har uppstått.

- Jag vet inte hur det gått till. Vi fick in larmet från Decembergatan 49 om att det hade brunnit i ett kök. Sedan fick vi plötsligt larm om fullt utvecklad brand och att vi behövde evakuera åtta trappuppgångar, säger Johan Ljung på polisen.

ANNONS

Vid niotiden på tisdagsmorgonen var 45 brandmän från räddningstjänsten fortfarande på plats på adressen. Nattskiftet har fått åka hem och har blivit avlöst.

Räddningstjänsten bedömer att släckningsarbetet kommer att pågå under resten av tisdagen och att de kommer att stanna på platsen även under onsdagen. Det kan fortfarande krypa glöd innanför tegelfasaderna. Man går även runt i lägenheterna och kontrollerar manuellt så att det inte blossar upp igen.

För att begränsa spridningen till lägenheterna har vindstaket fått brinna av. Resterna av taket har lyfts av med hjälp av en kranbil. Man försöker även förhindra att tegelfasaden rasar. .

Samtidigt försöker räddningstjänsten plasta in inventarier i ett försök att minimera vattenskador.

Branden spred sig snabbt men även evakueringen gick kvickt.

Marcus Olsson, 26, bor i ena änden av det evakuerade huset, som har formen av ett U.

– Jag vaknade vid 12 i natt av att det ringde frenetiskt på den elektroniska dörrklockan nere på gatan. När jag tittade ut genom fönstret såg jag att det brann i huskroppen mitt emot. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle bli så omfattande. Efter bara 20 minuter brann det i taket ovanför min lägenhet, säger han.

Socialtjänsten arbetar med att ordna tak över huvudet för de evakuerade som inte kan lösa det själva. Hyresvärden Poseidon har utsett en kontaktperson som svarar på de evakuerades frågor som hur de ska göra med hyran, vad som händer med posten och det ser ut i förråden.

ANNONS

De boende får räkna med att inte få tillgång till sina bostäder på ett par veckor. Fastigheten kommer att spärras av och väktare ska säkerställa att ingen tar sig in.

ANNONS