Storbråk i Djurens Vänner

Djurens Vänner i Göteborg står inför sin upplösning. Olika läger inom styrelsen anklagar varandra för ekonomiska oegentligheter med medlemmarnas pengar.

Samtliga medlemmar i Göteborg har kallats till ett extramöte på lördag. Det är första gången på närmare 20 år som medlemmarna fått en kallelse. Anledningen är det storbråk som seglat upp efter den förre ordförandens död i januari 2011.

Under hans tid skedde allt arbete i styrelsen inom en liten grupp personer. Dessa utsåg sig själva till styrelseposter vid möten dit övriga medlemmar aldrig kallades. När styrelsen så kompletterades med en ny person i mitten av maj började anklagelser om att styrelsemedlemmar använt föreningens pengar för egna behov. De två olika fraktionerna inom styrelsen har nu anlitat varsin advokatbyrå för att föra deras talan.

Det handlar bland annat om diverse bilkostnader som parkeringsavgifter, bensin, reparationer och biltvätt. Dessa utbetalningar skall ha pågått under flera år, enligt den information medlemmarna fått inför mötet. Det finns också uppgifter om registrerade bilköp och uteblivna hyresintäkter i en fastighet som ägs av Djurens Vänner.

Samtidigt förekommer motanklagelser om egenmäktigt förfarande och bedrägeri i miljonklassen. Två polisanmälningar har lämnats in. Den allvarligaste anklagelsen gäller fastighetsköp på 3 miljoner kronor som genomförts med föreningens pengar, men utan styrelsens godkännande.

För medlemmarna i Djurens Vänner kom informationen som en total överraskning. Många har reagerat med ilska och upprördhet över slarvet med föreningens pengar. Verksamheten i föreningen bedrivs nästan uteslutande med gåvor som skänkts eller testamenterats, ibland stora belopp.

– Jag blev chockad och förbannad, självklart har jag litat på dem. Jag känner mig lurad. Man tror ju att man stöder en bra sak, säger en besviken kvinna som varit medlem under flera år.

På lördag skall hon för första gången gå på ett medlemsmöte. Tidigare är den enda föreningskontakten ett inbetalningskort och en tidning i brevlådan.

– Jag känner avsky för sådant här. Jag tänker på alla de som har testamenterat pengar till djuren, säger kvinnan som tror att förtroendet för den ideella organisationen urholkas.

Även Djurens Vänners Riksorganisation befarar att kaoset i Göteborg kommer att påverka förtroendet för samtliga lokalföreningar negativt. Ordföranden i riksorganisationen, Rose-Marie Andersson från Växjö, ser mycket allvarligt på det som händer i Göteborg.

– Det här är inte klokt, det är inte deras pengar, det är medlemmarnas pengar som skall gå till djuren, säger hon.

Hon betecknar situationen som rena pajkastningen mellan två läger och oroas av att konflikten går ut över föreningens arbete med djuren. Problemen i den lokala styrelsen har nu nått sin kulmen.

– Jag ställer mig inte på någons sida i den här konflikten, men jag känner mig tvungen att åka till Göteborg på lördag. Det här måste lösas så att vi kan se framåt, säger Rose-Marie Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.