Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbank stoppar uttag efter bankkaos

Under onsdagen har Swedbanks kunder med bankkort göra uttag, även om täckning saknas. Folk har därför samlats vid bankomater i Göteborg och Malmö på onsdagskvällen. Polisen bekräftar vad man uppfattar som ett tekniskt fel hos Swedbank. – Alla uttag har registrerats, ingen kommer undan, berättar Claes Warrén, presskontakt vid Swedbank.

Ett tekniskt fel hos Swedbank har gjort att deras kunder har kunnat ta ut pengar, även om täckning saknats på kortet. Rapporter om sådana uttag har kommit från Göteborg och Malmö. Polisens presstalesman i Väst, Stefan Gustafsson, bekräftade att det har pågått ovanligt beteende vid bankomaterna i Göteborg.

– Jag är medveten om att folk tar ut pengar, men vi kommer inte diskutera den frågan utan hänvisar till Swedbank. Vi har kontaktat Swedbank och de är medvetna om att det här händer. Det finns inte så mycket vi kan göra eftersom det är tekniskt fel hos dem, sa han på onsdagskvällen.

Även Skåne drabbat

I Region Skåne var polisen på plats vid flera bankomater i Malmö, för att kontrollera att inga otillåtna uttag gjordes.

– Vi fick in samtal från personer som tyckte att det verkade vara något märkligt med bankomaterna. Så vi är ute med ett par patruller tills vi vet vad det beror på. Vi har inte gripit någon och ingen är misstänkt för brott. Vi är i kontakt med Swedbank för att reda ut saken, sa Fredrik Bratt, presstalesperson hos polisen i Skåne.

Polisen i Malmö skickade ut ordningspatruller som vaktade Swedbanks bankomater i staden.

– Vi bevakar bankomaterna fysiskt i avvaktan på att Swedbank ska komma med någon form av besked. Vi har haft ett antal uttag som vi behöver få reda på om de har varit otillbörliga eller inte. Skulle det visa sig att det är någonting brottsligt som har skett så vill vi försöka förhindra det, säger Fredrik Bratt, presstalesperson på polisregion Syd.

Bekräftas från Swedbanks håll

Swedbank bekräftade på kvällen att kunder med bankkort har kunnat göra uttag trots att täckning saknas på kontot. 

– Som en extra säkerhetsåtgärd mot det, har vi stoppat alla möjligheter att ta ut pengar för våra kunder som har bankkort, säger Claes Warrén, presskontakt på Swedbank.

Innebär det inte problem för de kunder som behöver ta ut sina egna pengar?

– Ja, men vi hoppas kunna lösa det här under natten.

Enligt Claes Warrén har de som har Swedbanks bankkort inte kunnat ta ut obegränsade belopp, utan det rör sig om pengar upp till en viss uttagsgräns. Gränsen ska vara under 10 000 kronor, berättar han. 

– Jag kan inte svara på hur hög gränsen är, men det rör sig inte om några fantasisummor, säger han.

På morgonen berättar han för GP att problemet har åtgärdats. Han kan dock inte säga hur detta har påverkat banken och hur mycket pengar som har tagits ut. 

– Alla uttag registreras så alla som har tagit ut pengar utan att ha täckning för det kommer att få betala tillbaka. Ingen kommer undan med detta. 

Hur ska detta gå till rent praktiskt?

– Många kunder, eller en del kunder, har fått minus på sina konton. De kommer att få ett meddelande om detta. Man ska inte kunna ta ut pengar som man inte har, säger Claes Warrén. 

Bankhaveriet beror på de åtgärder som Swedbank genomförde efter att kunder under det senaste dygnet haft problem med internetbetalningar och bankomatuttag. Åtgärderna fick den oönskade effekten att uttag utan täckning plötsligt blev möjliga, enligt Claes Warrén. Han påpekar att Swedbanks villkor är glasklara och att de som gjort uttag utan att ha täckning för det, blir skyldiga att betala tillbaka pengarna.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.