Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stora trafikstörningar efter översvämning

Vägar och parkeringar förvandlades till små sjöar och flera garage svämmade över när ett regnoväder drog in över Kållered under tisdagskvällen. Under onsdagen stängdes E6 av i flera omgångar och flera tåg ställdes in mellan Kungsbacka och Göteborg till följd av de kraftiga översvämningarna.

Som följd av de kraftiga översvämningarna under tisdagskvällen stängdes E6 av under onsdagen. Trafikanter hänvisades i stället till gamla riksvägen, väg 513, genom Kållereds samhälle. Att få bort vattnet visade sig vara besvärligt då det redan hade samlats mycket vatten i områdena kring och inne i Kållered.

– Vi försöker pumpa bort det, men det är översvämningar i diket och i vägkanter också, så det går inte att leda bort det någonstans. Som jag förstår det så är det bara att vänta på att det ska sjunka undan den naturliga vägen, sa Thomas Magnusson vid Trafikverket under onsdagen.

Vid 16-tiden hade körfält öppnats i både norrgående och södergående riktning. Framåt kvällen började det regna igen och Trafikverket förberedde sig på att eventuellt stänga av E6 helt igen, men ett körfält i respektive riktning förblev öppet. På torsdagsmorgonen är E6 helt öppen i södergående riktning medan ett körfält är stängt in mot Göteborg.

Tågtrafiken inställd

Även flera tågavgångar mellan Kungsbacka och Göteborg ställdes in under onsdagen till följd av de kraftiga översvämningarna.

Bland annat har en gångtunnel i närheten av Kållereds station svämmat över vilket gjort att flera personer genat över spåren.

– På grund av säkerhetsskäl så måste vi då sakta ner tågtrafiken förbi platsen och ställa in vissa tåg. Det är tågen mellan Göteborg och Kungsbacka och Öresundstågen mellan Malmö och Göteborg som påverkas, säger Josefine Gröndahl, presskommunikatör vid Trafikverket.

Gångtunneln vid Kållereds station har översvämmats. Bild: Robin Aron
Gångtunneln vid Kållereds station har översvämmats. Bild: Robin Aron

Enligt Västtrafik fortsätter avgångar mellan Göteborg och Kungsbacka ställas in på grund av underhållsarbete. Prognosen för när trafiken ska gå som vanligt igen är klockan 18 på torsdagen.

En halvmeter vatten på Ikeas parkering

Det var runt 19-tiden på tisdagskvällen som SOS Alarm fick in larm om översvämningar i Kållered, som följd av ett kraftigt, lokalt skyfall. Räddningstjänsten åkte tills platsen vid Kållered station och möttes av ett litet hav vid parkeringarna runt Ikea, Coop, Jysk med flera nära Kållered station. Strax innan halv nio meddelade räddningstjänsten att de skulle lämna platsen, eftersom vattnet inte hotade några fastigheter. Problemen var dock inte över för det.

På E6 norrut i höjd med Kållered fanns enorma vattensamlingar. En bilist berättar:

– Plötsligt var det bara en massa vatten på vägen. Det var som att köra in i en sjö. Det obehagliga var att det blev stopp och köbildning med en gång. Om det inte blev någon olycka som följd så handlade det nog om stor tur. Några kilometer närmare Göteborg verkade det inte ha regnat alls – vägen var snustorr.

"Kom kopiösa mängder regn"

Men hemma hos Magnus och Christel Hammarlund, som bor ett stenkast från parkeringarna, skvalpade vattnet ända upp till trappan in till huset. Gatan utanför var helt vattendränkt och grannarna vadade genom vattenmassorna i sandaler och uppkavlade byxor under kvällen.

Magnus Hammarlund var hemma när himlen öppnade sig och det började vräka ner.

– Det var extremt väder och kom kopiösa mängder regn, berättar han.

Snart svämmade ån över och vattnet täckte både vägkorsningen och vägarna framför radhusslingan. De öppna garagen svämmade över helt. Magnus byggde ett provisoriskt skydd med påsar och träskivor framför dörren, men vattnet har ändå nått upp till trappstegen framför huset. Inne i huset är det ännu torrt men nere i källarutrymmet under huset steg vattnet sakta på tisdagsnatten.

– Alla blir ju oroliga om sina hus, säger Christel Hammarlund.

Det är inte första gången som gatan svämmar över. När det regnar mycket och ån sväller klarar inte brunnarna som finns att ta emot allt vatten.

– Och vi ligger lågt så vi får vattnet hit, säger Christel.

Deras granne Anvar Ahmed vadar genom vattenmassorna ute på gatan och pekar upp mot ån.

– Kommunen skulle fixa hela området här, vägarna, dränering, brunnen, säger han med vatten upp till vaderna.

Han var också hemma när skyfallet kom.

– Det höll på i 45 minuter till en timme, det var hemskt, säger han.

Vad ska du göra nu?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag hoppas att det inte regnar mer, annars blir det problem för oss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.