Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bilden är en arkivbild. Bild: Jonas Dagson /TT

Stora störningar i tågtrafiken

Under söndagskvällen har det varit stora störningar i tågtrafiken på grund av ett signalfel söder om Hallsberg. Mellan Göteborg och Stockholm var tågen runt två timmar försenade, enligt SJ.
– Det är stora förseningar, säger Sara Lindström vid Trafikverkets pressjour.

Vid 16-tiden under söndagen uppstod ett omfattande signalfel i Östansjö, söder om Hallsberg, som påverkade all tågtrafik på västra stambanan.

– Vi har signaltekniker på plats som jobbar med att lösa problemet, men det är inte åtgärdat, sa Sara Lindström, vid Trafikverkets pressjour.

Bland annat påverkas tåg mellan Göteborg och Stockholm. Inledningsvis stod trafiken helt stilla, men efter någon timme rullade tågen igen. Men det var stora förseningar på sträckan under kvällen.

– Man kör mot stopp, det innebär att man styr trafiken manuellt. Det rullar på sträckan, men man kan inte köra mer än ett tåg i taget. Det blir förseningar, förklarade Sara Lindström.

Över 15 tåg drabbade

Enligt SJ är mellan 15 och 17 tåg drabbade av förseningarna och de flesta av tågen som påverkats hade inte nått sin destination vid 20-tiden.

– Eftersom tågen rullar så kör vi tågen den ordinarie vägen så att resenärerna har så stor chans som möjligt att komma fram till sin destination, även om det blir förseningar, sa Morgan Lindström, vid SJ:s pressjour.

Förseningarna bedömdes ligga på mellan två och tre timmar.

– Det är förseningar på i genomsnitt runt två timmar. Men det finns tyvärr tåg som har drabbats mer än så, sa Morgan Lindström.

"Ledsna över störningen"

SJ fokuserade under kvällen på att de resenärer som missat sina anslutningar skulle komma fram till sina slutdestinationer.

– Det är söndag och alla längtar hem och vi är väldigt ledsna över störningen och hur det påverkar våra kunder. Men vi är tacksamma för tålamodet som resenärer har visat och vi gör vårt bästa för att alla ska komma fram.

Samtidigt påpekade Morgan Lindström att alla drabbade resenärer är välkomna att söka ersättning för sina resor via SJ:s hemsida.

Kraftiga följdförseningar

Strax innan klockan 22.30 var signalfelet åtgärdat och trafiken kunde köra som vanligt igen på sträckan.

– Det besked jag fick då var att man räknade med att förseningarna skulle glesas ut och att det skulle vara normal trafik igen om en halvtimme, säger Marita Vedin vid Trafikverkets pressjour.

Men sent under kvällen var det fortfarande kraftiga följdförseningar och risk för mindre stopp då många tåg ankommer till stationerna samtidigt. Till exempel skulle ett tåg från Stockholm ankomma till Göteborg 20.35 ordinarie tid. I stället beräknas det ankomma 23.55 – en försening på över tre timmar.

– Där någonstans har vi dem som väntat längst, säger Marita Vedin.

Men förseningarna väntas reda ut sig under natten och störningarna väntas inte ha någon påverkan på trafiken under måndagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.