Stora störningar i kollektivtrafiken

Nazistmarschen får stor påverkan på trafiken hela lördagen. Just nu är dessutom Västtrafik utsatta för överbelastningsattacker. Eftersom inte alla sökt tillstånd för sina demonstrationer har det varit svårt att förbereda sig. – Vi har kontakt med polisen, och händer något oväntat så får vi ju göra omläggningar, säger Lena Johansson, presskommunikatör på Västtrafik.

ANNONS
|

Redan innan nazisternas demonstrationståg drar i gång på lördag, kommer Västtrafik att ha lett om både spårvagnar och bussar som annars hade passerat Slussgatan, Nya Allén, Parkgatan, Ullevigatan och Stampbroarna. Västtrafik satt under fredagen i möte med polisen för att få en klarare bild av hur demonstrationen påverkar.

LÄS MER: Västtrafik utsatta för överbelastningsattacker

Omdragningen beror på att nazistmarschen avslutas vid Nya Allén. Nazistmarschen är planerad till 12.00 och tre timmar framåt. Men på grund av risken för oförutsedda händelser och eftersom det kan ta tid för demonstranter att skingras, har Västtrafik inte satt någon sluttid för omläggningarna.

ANNONS

– Det beror helt på när polisen plockar bort avspärrningarna, säger Lena Johansson, presskommunikatör på Västtrafik.

Omfattande störningar

Demonstrationen, som drar igång vid klockan 12, kommer att gå från Sten Sturegatan i höjd med Scandinavium bort till Gamla Ullevi. Efter ett beslut från Kammarrätten på fredagen, beslöts det att demonstrationen måste vara avslutad vid klockan 15, efter att Svenska fotbollsförbundet överklagat NMR:s demonstrationstillståndmed anledning av att Gais spelar en match på arenan vid 17-tiden. En överklagan som alltså beviljades av rätten.

Se demonstrationsrutten i kartan nedan.

Omläggningen påverkar linjesträckningen för buss 60, 100, 101 300, 330, 513, 519 och för expressbussarna. Men Västtrafik räknar med störningar på merparten av de bussar som kör genom stan och samtliga spårvagnslinjer.

Hållplatsen Scandinavium är den enda som dras in helt från och med 10.00 på lördagsmorgonen.

– Men vi ställer inte in några turer. Alla som behöver ta sig till stan kommer fortfarande kunna göra det, säger Lena Johansson, informatör på Västtrafik.

Men det är inte bara nazistmarschen som kan komma att störa trafiken. Motdemonstrationerna kan också komma att påverka, och då inte alla är tillståndsgivna så har det varit svårt att förbereda sig.

– Vi har kontakt med polisen, och händer något oväntat så får vi ju göra omläggningar, säger Lena Johansson, presskommunikatör på Västtrafik.

ANNONS

Syns inte i nya appen

Att förlita sig på Västtrafiks app räcker dock inte, speciellt inte för den som rör sig genom de centrala delarna av Göteborg. I den nyare appen To go saknas störningsinfo helt och i appen Reseplaneraren har Västtrafik inte lagt in de planerade förändringarna i förväg.

– Man får titta på skyltarna i hållplatskurerna, säger Lena Johansson.

Däremot finns funktionen "Trafikläge" i Reseplaneraren där de mest aktuella störningarna i trafiken listas.

Det går även att klicka sig in på Västtrafiks hemsida. Där läggs kontinuerligt information om trafikpåverkan ut. Under dagen kommer Västtrafik ha personal på plats vid de större knutpunkterna för att kunna guida resenärerna rätt.

Samtidigt kan även de rådande planerna komma att ändras om något händer under demonstrationen. Det innebär i så fall ännu fler alternativa dragningar och risk för förseningar.

Företrädare för Västtrafik kommer i samband med nazidemonstrationen att ingå i den särskilda stab som upprättats mellan polis, kommun, länsstyrelse, räddningstjänst och sjukvård och vars syfte är att snabbt sprida information om något händer.

ANNONS