Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stora störningar i kollektivtrafiken

På morgonen ställdes ett flertal busslinjer in av Västtrafik. Strax innan niotiden kunde man återuppta busstrafiken, men det kan fortfarande förekomma vissa störningar.  - Vad jag har förstått är all trafik på igen, men det är fortfarande så att problemet kvarstår. Det kan fortfarande vara viss försening, säger Marie Fall, pressinformatör på Västtrafik.

De inställda turerna beror på att radiokommunikationssystemet Rakel - som många använder - inte blivit uppdaterat i natt som det var tänkt. Det är alltså inte Västtrafiks eget system utan ett externt.

- Det skulle ha gjorts en uppdatering i natt som inte funkat. Det har gjort att systemet ligger nere, sa Simon Löfgren på Västtrafiks störningsinformation.

Enligt Västtrafik är det bussbolagen Keolis och Transdev, tidigare Veolia, som ställt in sina linjer. Keolis är en av Göteborgs största bussoperatörer med runt 350 bussar och 950 anställda. 

- Keolis kör mycket här i stan och det är deras trafikledning som tagit beslutet att ställa in turerna.

När kommer trafiken att rulla igen?

- Ingen aning. Vi vet just nu bara att det inte fungerar, sa Simon Löfgren.

Strax före klockan 09 på tisdagsmorgonen meddelade Västtrafik att kollektivtrafiken åter skulle flyta på som vanligt. 

- Som jag förstår det skall trafiken vara igång igen, men det är fortfarande så att den ursprungliga orsaken till problemet kvar står, sa Marie Fall, pressinformatör på Västtrafik. 

Det kan alltså fortfarande förekomma förseningar i trafiken, enligt Västtrafik.

- Kommunikationsystemet Rakel fungerar fortfarande inte. Det var därför Keolis vidtog säkerhetsåtgärden att ställa in bussar. Förarna använder just nu sina mobiler för att kommunicera, säger Marie Fall.

På tisdagsmorgonen fanns det ännu ingen prognos för när kommunikationsystemet Rakel kan tänkas fungera fullt ut igen. Utöver kollektivtrafiken är det en rad andra organisationer i landet som använder samma system och som därför också påverkas.

Läs också: Polisens radiosystem ur funktion

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.