Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Stora förseningar i spårvagnstrafiken efter brand

Det rådde stopp för majoriteten av Göteborgs spårvagnslinjer under drygt en och en halv timme på fredagsmorgonen. Stoppet orsakades av en brand på ett spårvagnstak, något som ledde till att all kollektivtrafik i Gamlestaden var helt strömlös.
Strömmen är tillbaka, men både tåg och spårvagnstrafiken drabbades av följdförseningar.

Larmet om en brand i ett fordon vid Ejdergatan i Bagaregården kom 07.49. Räddningstjänsten åkte till platsen och kunde konstatera att det hade brunnit på ett spårvagnstak.

Branden orsakade stopp i spårvagnstrafiken under drygt en och en halv timme under morgonrusningen på fredagen. Enligt Västtrafik påverkades främst linjerna 4, 6, 7, 8, 9, 11, men även 1 och 3.

Vid 09.30 meddelade Västtrafik att strömmen är tillbaka i området och att spårvagnstrafiken är igång igen.

– Vagnarna rullar igen, men det kommer att ta två timmar innan de rullar som de ska igen. Det är förseningar och flera vagnar står stilla på grund av köerna, säger Mette Ramquist, pressansvarig på Västtrafik.

Stopp igen

Vid lunchtid var det återigen stopp för linjerna 6 och 8 från Ejdergatan mot Ullevi Norra. Anledningen var morgonens strömlöshet och prognosen sa då att felet skulle vara åtgärdat vid klockan 13.

Brand på spårvagnstak

Det var alltså en brand på ett spårvagnstak som strandade vagnen vid Ejdergatan och orsakade stoppet. Enligt personal som jobbade på spårvagnen har den nu ett mindre hål i taket där branden bröt ut.

Räddningstjänsten var initialt på plats vid spårvagnen.

– Vi har haft en brand på ett spårvagnstak vid kontaktdonet, branden var släckt när vi kom fram men vagnarna rullar inte. Vi är kvar på platsen och kontrollerar och pratar med Västtrafiks ledningsfunktion, sa Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg, strax efter larmet.

Västtrafik satte in ersättningsbussar, men flaggade för att de inte kommer att kunna ta lika många resenärer som de nu inställda spårvagnarna.

– De kommer inte att täcka upp helt, sa Camilla Kaneflo vid Västtrafik.

Det tog en och en halv timme innan trafiken kunde rulla på platsen, men även då drabbades trafiken av ofrånkomliga följdförseningar.

Stoppade tåg

Stoppet drabbade som väntat många resenärer och busshållplatsen där ersättningsbussarna mot centrala Göteborg går svämmade snart över av folk.

Julia Amandusson var på väg till sin praktik i Kviberg när det plötsligt tog stopp. Spårvagnen stannade innan Gamlestads torg och rörde sig inte ur fläcken.

– En del gick av och började gå men jag satt kvar ett tag till. Men sedan började de evakuera vagnen, berättar hon medan hon väntar på ersättningsbussen mot Kviberg.

Kö till ersättningsbussar i Gamlestaden efter brinnande spårvagn vid Ejdergatan Bild: Sanna Tedeborg
Kö till ersättningsbussar i Gamlestaden efter brinnande spårvagn vid Ejdergatan Bild: Sanna Tedeborg

En annan resenär, som vill vara anonym, berättar att hon var på väg mot sitt jobb som psykolog när spårvagn 9 stannade på snabbspåret mellan Centralstationen och Gamlestads torg. Efter ungefär en kvart fick de information om att det var strömavbrott, men sedan blev det tyst.

Till skillnad från andra resenärer blev de inte heller avsläppta från vagnen.

– Vi satt där i två och en halv timme i en iskall spårvagn, utan någon form av information. Det var lite småläskigt och klaustrofobiskt, säger hon och berättar att hon var tvungen att ringa och boka av sina patienter.

– De löste det så himla dåligt, istället för att åka tillbaka till Centralstationen så löste de inte det på något sätt. Och informationen var fruktansvärt dålig.

På grund av att folk gick längs med spåren var Trafikverket tvungna att stoppa tågtrafiken till och från Göteborg på flera sträckor. Sträckorna som stoppades var Göteborg-Skövde, Göteborg-Strömstad, Göteborg-Karlstad, Göteborg-Oslo. Tågen till och från Stockholm påverkades också, men vid halv tio-tiden kunde tågtrafiken rulla igen även om den också var drabbad av följdförseningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.