Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Stadsdelsförvaltningen i Västra Göteborg bygger nytt på Opaltorget. Enligt stadsdelsdirektören Maria Lejerstedt kan verksamheten nästan komma att halveras.

Stora förändringar väntar för SDN

När skolan försvinner skakas hela SDN-organisationen om. – Stadsdelarna borde utredas på samma sätt som de nya nämnderna. Så stor är förändringen, säger Christer Samuelsson, stadsdelsdirektör i Lundby.

I Västra Göteborg håller stadsdelsförvaltningen på att bygga nya lokaler på Opaltorget. De dimensioneras så att dagens förvaltning ska få plats – något annat var inte aktuellt när beslutet fattades. 

Men nu ser det annorlunda ut. Som GP berättade i går väntar stora förändringar för stadsdelarna. Skolan och förskolan ska flyttas till egna nämnder och därmed försvinner närmare hälften av verksamheten från stadsdelarna.

Maria Lejerstedt, stadsdelsdirektör Västra Göteborg, berättar att hon lyft frågan. Men än finns inte alla svar.

LÄS MER: Oviss framtid för stadsdelarna
 

Nya större lokaler blir för stora

Även Norra Hisingen planerar för ett nybygge, medan Majorna-Linné nyligen flyttat till större lokaler.
Sven Höper på stadsledningskontoret leder arbetet med att utreda den nya organisationen. Han säger att lokalfrågan kommer att bli en del av arbetet. Tanken är att de nya förvaltningarna ska få gemensamma lokaler så fort det går.

Innebär det att stadsdelarna kommer att sitta i för stora lokaler?
– Ja, så kommer det naturligtvis bli, säger han.

Det uppdrag stadsledningskontoret har fått handlar om att utreda hur organisation, bemanning och resurser ska se ut för skolförvaltning och förskoleförvaltning. Det som blir kvar av stadsdelsförvaltningarna ska man däremot inte ägna sig åt. 

LÄS MER: Risk för avhopp när skolans ansvar flyttas
 

"Handlar om att samordna det"

Sven Höper säger att man – "om man är lite burdus" – kan beskriva det som att stadsledningskontoret kommer att ta fram en modell för att räkna ut hur stor del av overheadkostnader som ska knoppas av till de nya förvaltningarna. Det som är kvar, blir de nya stadsdelarna.

– Det handlar mest om att samordna det, så att de får liknande tjänster och befattningar. Något annat uppdrag har vi inte fått.

LÄS MER: Ny verklighet väntar stadsdelarnas politiker
 

Måste utredas mer seriöst

De tio stadsdelsdirektörerna är i huvudsak positiva till de förändringar som sker. Men några av dem tycker att den kommande SDN-organisationen måste utredas mer seriöst.

– Jag menar egentligen att det blir tre nya nämnder, förskola, skola – och en ny stadsdel också. Förutsättningarna blir helt nya. Det perspektivet måste man ha med sig, säger Thomas Segenstedt, stadsdelsdirektör i Majorna-Linné.

Han är rädd att allt fokus handlar på de helt nya organisationerna och att stadsdelarna lite glöms bort.

– Det är lättare att starta upp något nytt och känna engagemang för det, men de som är kvar måste också få den nytändningen. 
 

1000 personer försvinner

Christer Samuelsson, stadsdelsdirektör i Lundby, är inne på samma tankar. Han ser det som viktigt att en utredning motsvarande den som görs för skolförvaltning och förskoleförvaltning också görs för stadsdelarna. Så stor menar han att förändringen kommer att bli – det är trots allt närmare hälften av verksamheten som försvinner. Eller räknat i anställda 1 000 personer för Lundbys del.

De stora ansvarsområdena som blir kvar i stadsdelarna är socialtjänst och äldreförvaltning. Christer Samuelsson konstaterar att det är inte är ovanligt att den typen av verksamheter ligger i egna förvaltningar i kommuner som är av ungefär samma storlek som en av Göteborgs stadsdelar.

– Så min bild är att Lundby kommer att ha viktiga uppdrag och vara en stor förvaltning även efter den här förändringen.

Thomas Segenstedt i Majorna-Linné utesluter inte att det här är ett första steg mot att avveckla stadsdelsförvaltningarna, så som man är på väg att göra i Malmö.

– Risken finns. Ett annat alternativ kan vara att lägga till någon verksamhet, om man vill behålla dem som de är. 

Vilka?
– Det kan vara allt från park- och naturfrågor till vissa trafikfrågor. Men det får en utredning visa om det kan vara till gagn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.