Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det nya resecentrumet Åkareplatsen invigs på måndag. Här kommer busspendlarlinjerna till och från Borås, Mark och Kinna, Lerumsnabben och Gråbosnabben börja och avsluta sina resor under tio års tid.  Bild: Stefan Berg
Det nya resecentrumet Åkareplatsen invigs på måndag. Här kommer busspendlarlinjerna till och från Borås, Mark och Kinna, Lerumsnabben och Gråbosnabben börja och avsluta sina resor under tio års tid. Bild: Stefan Berg

Stora förändringar i kollektivtrafiken

På måndag inviger Västtrafik det nya resecentrumet vid Åkareplatsen i Göteborg. Här kommer flera busspendlarlinjer starta och avsluta sina resor framöver. Kollektivtrafiken påverkas även på andra håll när sommartidtabellerna börjar på måndag.

Sommaren är här och med sommaren innebär också ändrade resetider och nya resvägar. På måndag händer alla de stora förändringarna inför sommaren.

– Anledningen till att allting sker på måndag är därför att vi ville ha alla trafikförändringar på en och samma dag för att underlätta för våra resenärer, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Nytt resecentrum i naturträ

Åkareplatsen invigs klockan 07:00 på måndagsmorgonen med att resenärer som klipper band. Hit kommer busspendlarlinjer starta och avsluta sina resor tio år framöver. De linjerna som påverkas är alla linjer till och från Borås, Kinna och Mark, Lerumsnabben och Gråbosnabben. Det tillfälliga resecentrumet har kostat 25 miljoner att bygga.

– Det är gjort av återvinningsbart naturträ som förhoppningsvis ska kunna användas till något annat i framtiden. Men vi har satsat lite extra på att det inte bara ska vara en busskur, det finns väntsal, Pressbyrån, toaletter och möjlighet att köpa biljetter i resecentrumet, säger Mette Ramquist.

Det nya resecentrumet Åkareplatsen är ett tillfälligt resecentrum när byggnationer runt centralenområdet pågår.. Bild: Stefan Berg
Det nya resecentrumet Åkareplatsen är ett tillfälligt resecentrum när byggnationer runt centralenområdet pågår.. Bild: Stefan Berg

Åkareplatsen som ligger vid centralen och Odinsgatan är tänkt som ett tillfälligt resecentrum medan ombyggnationer av centralenområdet görs som bland annat byggnationerna av Västlänken, region city och Hisingsbron. Bussarna som åker till och från Åkareplatsen ska åka österut och söderut för att slippa åka via centralen och Nordstan när det byggs.

– Vi är medvetna om att det är mycket trafik nere vid Åkareplatsen och Odinsgatan med många bussar och spårvagnar som passerar i nuläget så därför kommer vi ha trafikledare de första veckorna som kommer leda trafiken och se till så det inte blir några låsningar. Det kommer bli trångt men vi hoppas fler väljer att åka kollektivt istället för bil, säger Mette Ramquist.

Sommaren påverkar kollektivtrafiken

Alla spårvagnslinjer utom femman kommer att påverkas i sommar på grund av spårunderhåll. Det kommer göra att vissa vagnar kör andra vägar under vissa perioder. Reseförändringar ska vara uppdaterade i Västtrafiks app Reseplaneraren.

Inga vagnar kommer heller köra via Stenpiren från 18 juni till 30 september. Buss 60 kommer därför förstärkas med extra turer från Brunnsparken till Prinsgatan. Buss 90 och 91 kommer få en ny busshållplats från och med den 25:e juni vid Draken nära Järntorget på grund av enkelriktning av Götatunneln.

– Vi förstärker även upp linje 286 Älvsnabbare med ytterligare en färja som ska gå från Rosenlund till Lindholmen. Även den kommer vara avgiftsfri, säger Mette Ramquist.

25 miljoner. Resecentrumet vid Åkareplatsen kostade 25 miljoner att bygga, är gjort av återvinningsbart naturträ och ritat av White Arkitekter.. Bild: Stefan Berg
25 miljoner. Resecentrumet vid Åkareplatsen kostade 25 miljoner att bygga, är gjort av återvinningsbart naturträ och ritat av White Arkitekter.. Bild: Stefan Berg

Sommartider i kollektivtrafiken innebär glesare turer för de flesta linjerna. Men bussarna 16 och 25:an kommer förstärkas under veckorna 25, 26 och 33.

– Det är ett högt resande på de här linjerna veckorna innan alla går på semester, därför har vi valt att ha en gradvis nedtrappning, under rusningstider kommer bussarna gå lika ofta som nu men under andra tider kommer de gå mer sällan, säger Mette Ramquist och fortsätter:

– Det viktigaste att tänka på när du ska ut resa kollektivt i sommar är att planera din resa i Reseplaneraren och ställ bilen hemma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.