Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Doktoranden och plastikkirurgen Richard Lewin.

Stora bröst – ett problem för många

Kvinnor som har större bröst än normalt mår sämre än andra kvinnor. Men en operation kan förbättra livskvaliteten avsevärt. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Att brösten är större än normalt kallas brösthypertrofi. Kvinnor med brösthypertrofi mår ofta sämre än andra kvinnor, men de upplever besvär på flera olika sätt. Många har fysiska besvär i form av smärta i rygg, nacke, axlar. Men många får också psykiska problem som tar sig uttryck i dåligt självförtroende och självkänsla.

- De kan ha svårt att hitta kläder som passar och känner sig obekväma i intima situationer med sin partner, säger doktoranden och plastikkirurgen Richard Lewin, som just kommit ut från en operationssal när GP når honom.

I en ny doktorsavhandling har han undersökt livskvaliteten hos omkring 350 kvinnor som genomgått bröstförminskande operationer vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Och resultaten är slående.

Före den bröstförminskande operationen uppgav exempelvis bara sex procent av de tillfrågade att de aldrig upplevde smärta i ryggen. Vid en uppföljning efter operationen var siffran hela 61 procent. Faktum är att livskvaliteten förbättrades på nästan alla punkter.

- Flera kvinnor ångrade att de inte genomfört ingreppet tidigare, säger Richard Lewin.

Bröstförminskande operationer har ofta ifrågasatts för att vara rent estetiska. Men Richard Lewin hoppas att hans forskning kommer att bidra till att sätta punkt för den diskussionen.

- Det här är absolut något som ska fortsätta genomföras i offentlig vård, säger han.

Att man får större byst än normalt har ofta genetiska förklaringar, men beror också på hur mycket man väger. Om en person med högt BMI upplever besvär rekommenderar läkarna först och främst en viktnedgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.