Stort område vattenlöst efter vattenläcka i Kortedala

En större ledning sprang läck i Kortedala under natten. Hushåll i både norra och södra delarna av stadsdelen blev utan vatten, eller fick brunt vatten ur kranen.
– Det är en väldigt stor ledning som har rykt, säger Ellinor Olsson, driftledare vid avlopp och vatten.

ANNONS
|

Det var vid tre-tiden under natten till torsdag som de första anmälningarna kom in. Hushåll från Nymånegatan i södra Kortedala, till Allhelgonagatan i norr, rapporterade var vattenlösa, hade dåligt tryck i kranen eller fick bara ut brunt vatten när de försökte.

– Vi har en jättestor vattenläcka. Det är en väldigt stor ledning som har rykt, sa Ellinor Olsson, driftledare vid avlopp och vatten under morgonen.

Boende som påverkades av vattenläckan fick hämta vatten från en brandpost på Kortedala torg.

Läckan hittades

Strax innan halv åtta på morgonen hade läckan lokaliserats till Nymånegatan. Vi halv nio-tiden meddelade driftcentralen att läckan skulle vara lagad inom några timmar. Däremot skulle området präglas av störningar under hela förmiddagen, eftersom vattentornet var tomt och behövde fyllas upp igen.

ANNONS

Strax efter 10.00 var vattnet tillbaka hos alla, enligt driftcentralen. Ett tag efter läckan kommer vattnet ur kranen dock vara brunfärgat, men inte vara farligt.

– Det blir så efter en stor läcka. Det lossnar rost från ledningar när det varit tryckförändringar, säger Ellinor Olsson. Det går att dricka, och man kan koka kaffe på det, men man ska spola i kranarna så man får en genomspolning. Då försvinner det till slut.

ANNONS