Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mycket trängsel på vagnarna till och från Saltholmen. Bild från tidigare i sommar. Bild: Robin Aron
Mycket trängsel på vagnarna till och från Saltholmen. Bild från tidigare i sommar. Bild: Robin Aron

Stor trängsel i kollektivtrafiken under lördagen

Lördagens värmebölja orsakade trängsel i kollektivtrafiken. Värst var det på spårvagnarna till Saltholmen och i skärgårdstrafiken.
– Är det trångt ombord så är man sannolikt en del av problemet, säger Västtrafiks presschef Mette Ramquist.

Enligt SMHI:s preliminära siffror har det varit uppemot 26 grader i Göteborg under lördagen. Det verkar ha gjort göteborgarna sugna på ett dopp.

– Så det har varit många resenärer, och en del trängsel tyvärr, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

LÄS MER: Långa köer ut mot Öckerö

Framför allt var det trångt på spårvagnarna ut till Saltholmen. För färjetrafiken i södra skärgården, som Styrsöbolaget trafikerar på uppdrag av Västtrafik, satte man under dagen in alla tillgängliga båtar i drift. Till följd av corona släpper man på halverat antal resenärer per tur.

– För att undvika att lämna resenärer kvar i skärgården har vi kört extra turer, säger Mette Ramquist.

Redan innan sommaren upprättade Västtrafik en handlingsplan för att hantera eventuell trängsel. Bland annat hur man ska skala upp skärgårdstrafiken vid bra väder, men också tydligare skyltning och markeringar för att hålla avstånd vid ombordstigning.

Uppmanar folk att cykla och gå

Mette Ramquist har full förståelse för att folk vill ge sig ut i sommarvärmen, men betonar att man bör tänka sig för och se till att hålla avstånd i kollektivtrafiken.

– Är det trångt ombord så är man sannolikt en del av problemet. Man kan även vänta på nästa vagn om man har möjlighet, säger Mette Ramquist.

">
Mette Ramquist, presschef på Västtrafik. Bild: Fotograf Thomas Harrysson AB
Mette Ramquist, presschef på Västtrafik. Bild: Fotograf Thomas Harrysson AB

Enligt Mette Ramquist är det trafiken till och från Saltholmen som stuckit ut under lördagen. Till GP har läsare hört av sig och vittnat om trängsel på bussar och spårvagnar till andra badplatser. Under dagen var det även långa bilköer ut till norra skärgården.

– Vi vill uppmana våra resenärer att tänka sig för innan man ska ut. Att undvika de onödiga resorna och ger företräde åt de som måste resa. Vi uppmanar även människor att promenera eller cykla, säger Mette Ramquist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.