Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Auktionsverket på Tredje Långgatan

"Stor som liten ska ha samma möjligheter"

Politikerna vill veta mer om turerna runt Avenyfamiljens serveringstillstånd på Tredje Långgatan. På torsdagen ombads miljöförvaltningen presentera en genomgång för miljö- och klimatnämndens presidium.

Som GP berättade i torsdagstidningen har miljöförvaltningen gång på gång godkänt alkoholservering på innergården till Avenyfamiljens restaurang Auktionshuset på Tredje Långgatan, trots att bullret därifrån överstiger tillåtna nivåer både kvällstid och nattetid.
Grannar till restaurangen berättade att de stängt sina fönster, använt öronproppar, åkt till landet och tagit in på hotell – allt för att få sova.

Efter rapporteringen ombads miljöförvaltningen presentera en genomgång av ärendet för politikerna på gårdagens presidiemöte i miljö- och klimatnämnden.
Axel Darvik (L), miljönämndens andra vice ordförande, är kritisk till hur ärendet hanterats.
– Jag tycker att man har jobbat i fel ordning. Avenyfamiljen borde ha presenterat en bra lösning på bullerproblemet först, och sedan fått tillstånd, säger Axel Darvik.
Avenyfamiljen fick under förra sommaren ett tillfälligt tillstånd, som trots ljudnivåerna förlängdes fram till årsskiftet. Därefter krävdes att bullerproblemet skulle vara löst, men trots att en planerad inglasning fortfarande inte var på plats tillstyrktes serveringstillståndet igen.
– Om man inte uppfyller villkoren ska det inte bli något tillstånd, säger Axel Darvik.

Läs mer: Avenyfamiljen ska växa mer aggressivt

Han säger att det visserligen är viktigt att kommunen hjälper företagare att få till en bra verksamhet, men att det är de boendes och allmänhetens intressen som ska komma först. Det är för dem som bullermätningarna görs, säger han.
2013 sade miljöförvaltningen nej till en krögare som sökte serveringstillstånd på en innergård på Andra Långgatan, med hänvisning till de boendes rätt till störningsfria gårdar.
Finns det en gräddfil för Avenyfamiljen i Göteborg?
– Det hoppas jag inte. För mig är det jätteviktigt att alla företagare behandlas lika, stor som liten ska ha samma möjligheter, säger Axel Darvik.
Han ställer sig också frågande till miljöförvaltningens hantering av bullerkontrollerna, efter det uppmärksammade besöket på Park Lane i maj. Krogen fakturerades då för åtta timmars arbete, trots att showen som mättes inte är längre än en och en halv timme.
– Jag upplever att det finns brister i arbetet, både ur ett företagar- och ur ett boendeperspektiv, säger Axel Darvik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.