Stor skillnad i vården efter förlossning

ANNONS
|

Landets förlossningsvård är långt ifrån jämlik. Bara vid Göteborgsregionens förlossningssjukhus Östra, Södra Älvsborg och Varberg är skillnaderna för nyfödda och deras familjer stora.

– Vi ser behov av förändringar både när det gäller vården som bedrivs på sjukhusen och när familjen har kommit hem, säger Emma Lindgren, ansvarig utredare för Socialstyrelsens nya rapport Vård efter förlossning.

Eva-Maria Wassberg är barnmorska och ledamot i den ideella föreningen Födelsehuset i Göteborg. Hon är inte förvånad över resultaten från den nationella kartläggningen.

– Att det ser väldigt olika ut kände jag till, men det är jättebra att det nu lyfts fram. Jag funderar ofta på varför födandet inte hedras som den magiska och vackra händelse det är, egentligen borde röda mattan rullas ut för kvinnor när de kommer till förlossningen, säger Wassberg.

ANNONS
LÄS ÄVEN:Bråttom hem sedan vårdglapp Förlossningsvården vid Östra sjukhuset ligger sämre till inom flera områden jämfört med Varberg och Södra Älvsborg. I rapporten framgår att det råder både tids- och platsbrist vid Göteborgs förlossningssjukhus. Omföderskor uppmuntras till tidig hemgång, kvinnor får inte det amningsstöd de skulle behöva och det är inte sällan som mammor och nyfödda separeras vid komplikationer eller sjukdom som kräver intensivvård. – I dag kan vi erbjuda samvård i viss utsträckning, men i höst inför vi nya arbetssätt för att utveckla detta, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef för förlossningen vid Östra sjukhuset. På Varbergs och Södra Älvsborgs sjukhus vårdas däremot nyförlösta och nyfödda alltid tillsammans. Else-Marie Sällman är vårdenhetschef för förlossningen i Borås. Hon tror att de stora skillnaderna till viss del kan bero på geografiska förutsättningar, men också hur kvinnohälsovård och barnsjukvård är organiserad. – Om mottagningarna ligger under samma hatt kanske man har bättre samverkan och ser familjen lite mer som en helhet, säger hon. De tre sjukhusen skiljer sig även när det gäller möjligheterna för en pappa eller partner att stanna över natten på bb. I Borås och Varberg får familjer eget rum, medan det är långt ifrån en självklarhet på Östra. – Vi tycker givetvis att det är viktigt att hålla ihop familjer, men i nuläget klarar vi inte alltid att ge enkelrum till alla. Om ett år får vi ytterligare 16 bb-platser och då kommer vi kunna erbjuda fler partners att stanna kvar under hela bb-vistelsen, säger Corinne Pedroletti. Femton procent av alla som föder barn drabbas av depression. Trots det har bara 16 av 43 förlossningssjukhus skriftliga rutiner för att hantera psykisk ohälsa. Enligt enkätsvaren från Östra informeras nyförlösta varken skriftligt eller muntligt om vart de kan vända sig vid psykiska besvär. Man följer heller inte upp om en kvinna beskrivit sin förlossningsupplevelse som negativ, vilket däremot görs i Borås och Varberg. – När det gäller psykisk ohälsa samarbetar vi sedan i höstas med kvinnohälsovården, psykiatrin och närsjukvården i ett projekt för att få en samsyn och ett bättre omhändertagande av familjer med bekymmer, säger Annika Pehrsson, avdelningschef för bb i Varberg. Trots att tjugo procent av alla nyförlösta har problem med amningen följer bara en av tre BB-avdelningar upp kvinnornas hälsa veckan efter hemgång. På Östra får inte alla kvinnor det stöd de skulle behöva på grund av tidsbrist. Inte heller det förvånar Eva-Maria Wassberg vid Födelsehuset. – De positiva hälsofaktorerna av amning är stora för så väl mamman som barnet, ändå skär man ner på rådgivning och utbildningar kring amning i Västra Götaland, säger Eva-Maria Wassberg.

Moderatpolitikern Johnny Bröndt, ordförande i styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset, har inget klart svar på varför förlossningsvården på Östra skiljer sig från andra sjukhus.

– Jag har förstått att man haft olika traditioner på olika sjukhus och i olika landsdelar. Vi behöver titta på varför det är sådana här skillnader och vad vi kan göra åt det, vården bör vara så likvärdig som möjligt, säger han.

Sedan en tid tillbaka tillämpas tidig hemgång för omföderskor på Östra. Oppositionspolitikern Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i SU-styrelsen, anser att tidig hemgång bör kombineras med hembesök, något som Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nyförlösta.

– Det är viktigt för tryggheten. Samtidigt måste Sahlgrenska kompenseras ekonomiskt för befolkningsökningen i Göteborgsområdet för att kunna utveckla förlossningsvården.

Fakta: Ojämlik förlossningsvård

  1. Vården vid Göteborgsregionens förlossningssjukhus skiljer sig bland annat när det gäller möjligheten till samvård av mammor och nyfödda vid komplikationer, vilken uppföljande vård kvinnor får efter hemgång från bb och om pappor ges möjlighet att stanna kvar på bb nattetid
  2. Nationellt kan var tredje förlossningssjukhus tillhandahålla eget rum till alla familjer med möjlighet för mammans partner eller barnets pappa att stanna kvar även nattetid.
  3. Var tredje sjukhus följer alltid upp kvinnornas hälsa efter hemgång, medan drygt hälften enbart gör det i vissa fall.
  4. Totalt 40 av 43 sjukhus kan erbjuda hemgång direkt från förlossningsavdelningen, men det är bara tre sjukhus som då kan erbjuda uppföljning i hemmet med hembesök av barnmorska.
  5. Socialstyrelsens nationella kartläggning av vården efter förlossning är en del i en pågående regeringssatsning för att stärka och förbättra kvinnors hälsa.
ANNONS