Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Stor polisjakt - bilbränderna sprider sig

Efter onsdagskvällens stenkastning och bränder i Bergsjön i Göteborg tändes det eld även på en bil i angränsande Kortedala. Vid 01-tiden meddelade polisen att man kontrollerade personer i området, misstänkta för dåden. - Jag vågar inte uttala mig om huruvida någon är gripen ännu, men det kan vara samma personer som rört sig från Bergsjön till Kortedala, sa polisens presstalesperson Hans Lippens efter midnatt mot torsdagen.

Strax efter midnatt brändes en bil vid Kortedala Torg i Göteborg. Polisen jagade gärningsmännen med flera patruller och GPs reporter på plats rapporterar om en katt och råtta-liknande lek mellan polis och gärningsmän. 

- Ett intensivt polisarbete pågår i Kortedala. För en stund sedan brann det vid Kortedala Torg och vi blev ombedda att backa från ett bostadsområdet där piketpolis och hundpatruller söker efter något. Enligt poliserna vid platsen det pågår ett riskmoment, berättade GP:s reporter på platsen.

"Kontrollerar personer"

Enligt polisens presstalesperson Hans Lippens kontrollerade man personer i området.
- Vi kontrollerar flera personer i Kortedala just nu som också kan komma att gripas. Det kan också vara samma personer som rört sig från Bergsjön till Kortedala, sa Hans Lippens strax efter klockan 01.

I övrigt beskrev Hans Lippens läget som att det vid 01-tiden hade lugnat ner sig i området. GP:s reportrar på platsen rapporterade om fortsatt stor polisnärvaro.

- Polisen är fortfarande ute och jagar intensivt efter de som satt eld på bilar i Göteborg i natt. Det är extremt mycket poliser ute i Göteborg just nu.

Polisen har kontrollerat platsen för bilbränderna i Kortedala Torg och tagit med sig teknisk bevisning från platsen. Polishelikoptern svävade fortfarande över området vid 01-30-tiden. 

- Jag pratade precis med en boende i området som berättade hur polisen hade jagat en person uppe i skogen och strax därefter fanns de på plats med hundpatruller och letade efter personen. Vi vet fortfarande inte om någon gripits efter kvällen och nattens upplopp, men ett stort antal bilar har satts i brand. Det började med att polisen fick stenar och smällare kastade mot sig, uppgav GP:s reporter vid platsen under insatsen.
 

En gripen, drygt tio identifierade

Vid 01.30 summerade polisens presstalesman Hans Lippens kvällen och nattens händelser. 
- Två poliser har fått ögonskador av grön laser och ska kontrolleras på sjukhus så snart som möjligt. En polisbil har fått en ruta krossad av stenkastning. En butik på Komettorget har fått stora brännskador när en bil och en container brunnit intill fastigheten och fyra bilar har brunnit i området Bergsjön same en bil vid Kortedala torg.

I samband med branden vid Kortedala torg har också en person gripits.
- Vi  omhändertog en person som vi kommer att höra närmare om omständigheterna i kring branden, säger hans Lippens.

Drygt tio personer är också kontrollerade och identifierade i området runt Bergsjön. Även om ingen av dem greps för dåden är de fortfarande misstänkta.

- Vi har identifierat och kontrollerat dem, tagit namnuppgifter, noterat klädsel och fotograferat dem. Sen får vi matcha detta med vittnesuppgifter, men de är alltså misstänkta för dåden.

Vid 02-tiden meddelade GP:s reporter på plats att det verkade ha lugnat ner sig.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.