Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Stor personalbrist inom barncancervården på Sahlgrenska

Personal med specialistkompetens och vårdplatser saknas på flera av landets barncancercentrum. Flera av klinikerna har dessutom mycket svårt att rekrytera sjuksköterskor. Mest besvärligt är läget på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. – Vi tar ett ansvar och ger en god medicinsk vård, men kan inte ge dem den omvårdnadsnivå som de behöver, Karin Mellgren, överläkare vid Barncancercentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Barncancervården lider av en landsomfattande brist på sjuksköterskor och var fjärde vårdplats saknas eller hålls stängd, enligt en ny granskning genomförd av Barncancerfonden.

Svaren från den enkät som har skickats till landets sex barncancercentrum i Stockholm, Göteborg, Linköping, Uppsala, Lund och Umeå visar dessutom att merparten av sjuksköterskorna inom barncancervården saknar specialistkompetens – en situation som inte har förbättrats sedan motsvarande granskning gjordes i fjol.

– Det är en stor skillnad i komplexitet och vårdlängd på barncancervården jämfört med många andra typer av vård. För att klara detta behövs personal med erfarenhet av den här komplexa vårdsituationen, medicinskt såväl som psykiskt och socialt. Saknas det blir det svårare för dem som ska utföra arbetet och krångligare för patienterna, säger Josefine Palle, barnonkolog och tillförordnad sektionschef på Akademiska sjukhuset i Uppsalas barnonkologiska avdelning.

LÄS MER: Stressad personal i barncancervården

"Slagit larm i flera år"

Mest besvärligt är läget på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Där får de cancersjuka barnen och deras familjer inte hela det omhändertagande de behöver, menar Karin Mellgren, överläkare vid Barncancercentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. 

I landets barncancervård saknas 35 sjuksköterskor och elva barnonkologer, enligt Barncancerfonden.

– Vi har fler patienter med cancer än vi har plats för, vilket gör att vi behöver flytta ut patienter till andra avdelningar. Det här är ju en osäkerhetsfaktor för patienterna och vi har slagit larm i flera år. Vi behöver mer vårdplatser och det går väldigt långsamt att lösa problemet.

Hon berättar att de i dagsläget har 16 vårdplatser, men att de behöver 24 platser.

– Vi tar ett ansvar och ger en god medicinsk vård, men kan inte ge dem den omvårdnadsnivå som de behöver.

Ska cancersjuka patienter vända sig till ett annat sjukhus för att vara säkra på att få vård?

– Nej, de behöver inte vända sig någon annanstans. Vi tar emot alla patienter men kan sedan välja att lägga behandlingen på andra ställen. Det är vi som styr vilka behandlingar de ska få, vi ser till att de får den vård de behöver.

Stora löneskillnader

Jacek Toporski, barnonkolog och verksamhetschef för barnmedicin på Skånes universitetssjukhus i Lund, säger att en anledning till att det är svårt att rekrytera ny personal, och att befintlig personal lämnar för andra arbetsplatser, är löneskillnader:

– Vi måste premiera avancerade och krävande jobb. Än så länge premieras enklare jobb som har bekväma arbetstider med högre löner. Jag har förlorat ett par stycken sjuksköterskor som har gått till primärvården, till skolor, kommuner eller andra enheter på sjukhuset som erbjuder bättre arbetsvillkor.

Utöver en löneutjämning vill Toporski även se ytterligare åtgärder: fler möjligheter till vidareutbildning och en flexibel arbetstidsmodell med större utrymme för forskning och återhämtning. Han vill inte kalla den nuvarande situationen för en kris men varnar för konsekvenserna om läget förvärras.

– Patientsäkerheten, åtminstone i Lund, påverkas än så länge inte av kompetensskillnaderna. Men om vi inte lyckas ändra situationen kan vi hamna i ett läge där vi får problem att ta hand om alla patienter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.