Stor penningtvättshärva - så blev domen mot gängledaren

Han ska ha anlitat unga, ostraffade gymnasielever för omfattande penningtvätt – och tjänat 4,4 miljoner kronor. Men mannen, ledaren för ett stadsdelsgäng i Biskopsgården, frias helt eftersom det inte anses bevisat att pengarna haft sitt ursprung i brottslig verksamhet.

ANNONS
|

Det var genom myndighetsgemensamma insatser som 29-åringens påstått olagliga verksamhet nystades upp.

Mannen och hans sambo hade, enligt en omfattande polisutredning, på kort tid plockat ut enorma summor för ren lyxkonsumtion.

Resor och Rolex

Kostsamma utlandsresor, dyrbara kläder, exklusiva väskor och Rolexklockor köptes in. Ingen av de två redovisade dock några mer påtagliga officiella inkomster till Skatteverket.

De 13 medtilltalade ungdomarna tillhandahöll konton på vilka stora belopp skickats in. Efter det har kontanter tagits ut och överlämnats till mannen.

Cash-leveransen skedde i huvudsak genom två mellanhänder som gängbossen litat på, en 17-årig anhörig och en för polisen okänd 18-åring. De två unga grabbarna berättade i förundersökningen relativt öppet om hur de jobbade för ligans förgrundsfigur och pekade både direkt och indirekt ut honom som det ekonomiska uppläggets huvudman.

ANNONS

En bara försvann

Under rättegången drabbades dock åklagarsidan av vissa motgångar:

  1. Den 17-årige släktingen försvann redan efter första förhandlingsdagen, och är nu anhållen i sin frånvaro.
  2. 18-åringen hade plötsligt glömt mycket av det han sagt i utredningen.

Det är emellertid inte alls detta som fått åtalet att kantra.

I stället är det en ännu inte färdig förundersökning i ett annat mål som ligger bakom dagens allt igenom friade domar. Åklagarna har hävdat att 29-åringens brottspengar härrör från grova bedrägerier signerade den man som kallats "Maffians bankir".

Ännu ej avgjort

Men eftersom det ärendet inte är avgjort, kan det enligt tingsrätten heller inte tas för givet att det är svarta summor gängledaren från Biskopsgården handskas med och i förlängningen tvättat vita. Den punkten i åklagarnas stämning faller därmed helt och alla 14 misstänkta frikänns.

29-åringen avtjänar i dagsläget ett fängelsestraff för hälerier, som gällde stulna mobiltelefoner värda 790 000 kronor.

I maj 2015 fälldes han för en grova penningtvättsbrott. I det fallet förvarades bland annat 518 400 kronor i en skokartong, då polisen slog till mot honom på Centralstationen i Göteborg.

ANNONS