Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stor manifestation i Göteborg

Förskoleupproret manifesterar tillsammans med Lärarmarschen för att få göra det de är utbildade till och mot nedskärningar i förskola och skola.

Pedagogerna i skola och förskola anser att allt för mycket tid går åt till andra arbetsuppgifter. För att protestera mot en ohållbar situation där undervisningen blir lidande har pedagoger gått samman i en gemensam aktion för bättre arbetsvillkor.

– Vi har fått mer att göra och klasserna har blivit större, samtidigt som resurserna inte blivit större, säger gymnasieläraren Mattias Axelson i Lärarmarschen mot nedskärningar.

Therese Gfrörer är förskollärare och i år bland arrangörerna:

– Förra året vara jag en av dem som gick i marschen och jag fick lära mig att vi har kämpat relativt länge för att få ner antalet barn i grupperna för att vi ska få möjlighet att vara förskolepedagoger – inte fönsterputsare och diskplockare, säger hon och förklarar att det ryms för många yrkesroller i hennes jobb i dag.

Så vill de ha det

Förskoleupproret består av pedagoger i förskolan som kämpar för bättre förutsättningar i förskolan. De vill ha mindre barngrupper, högre personaltäthet, planeringstid samt färre kringuppgifter.

Förskoleupproret är partipolitiskt obundet.

Källa: Förskoleupproret

Lärarnas manifest 2019 är: att effektiviseringskraven på förskola, skola och fritidshem upphör.

Att politiker slutar lägga uppgifter på lärare utan att ta bort minst lika många samt att skollagens och läroplanens krav grundas i forskning och beprövad praktik.

Källa: Lärarmarschen 2019

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.