Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Anna Svanberg Examensfirande. Ali Tabrizi från Västra Hisingen Basket betonade samhällsnyttan, snarare än den idrottsliga nyttan i ledarskapsutbildningen. Kursledaren Johanna Westbrandt delade ut blommor till deltagarna, bland dem Essam Alghaeb, tv, och Najma Salad, i röd slöja.

Stor mångfald i examensfirande

En sjundeklassare och en läkarstudent: båda var elever på ledarskapsutbildningen som hade examen i går, och firade detta med tårta och diplom i HSB:s lokaler på Chalmers.

GP skrev i höstas om starten i Sjumilahallen: hur gamle biskopsgårdsbon Ali Tabrizi återvänt till hemstadsdelen och startat Västra Hisingen Basket och genom klubben fått HSB att gå in som huvudsponsor i vad som nu kallas HSB Academy. Syftet är att stärka och utbilda unga mellan 16 och 25, ge dem nya kontaktytor och en knuff i rätt riktning.

- En baktanke är givetvis att lägga en grund för fler ledare till idrottsföreningar, och andra föreningar, förklarar Ali Tabrizi.

I den andra kullen som diplomerades i går fanns deltagare från hela Göteborg. De hade också gjort en fotoutställning under rubriken Jag är Göteborg. En av deltagarna var 20-åriga Najma Salad från Tynnered.
- Göteborg har stor betydelse för oss alla, oavsett om vi är nya eller gamla här. Alla är vi göteborgare och älskar Göteborg, sa Najma i ett improviserat tacktal till kursledarna.

Själv har hon bott knappt fem år i Sverige, varav knappt tre i Göteborg.
Nu pluggar hon ekonomi på Angeredsgymnasiet, driver ett UF-företag och planerar att engagera sig i en ungdomsförening eller en kvinnoförening.
- Det har varit jätteroligt och lärorikt. Vi har träffat inspirerande föreläsare från olika företag och från IFK Göteborg. Och vi har diskuterat och gjort work-shops. Jag har lärt mig mer om kommunikation och hur man ska vara en bra ledare.

Najma Salad är äldst av sex syskon.
- Jag känner mig som en förebild för dem, och jag vill gärna vara det i framtiden för andra ungdomar.

14-årige Albert Suljejmani är den ende biskopsgårdsbon i gruppen. Han var egentligen för ung för att komma med, men blev tipsad av sin lärare som kände Ali Tabrizi.
- Jag håller på med breakdance och parkour men ville ha något mer att göra på fritiden. I början var det lite pinsamt, för jag visste inte vad jag skulle göra. Men sedan kom jag in i det. Det bästa har varit att jag fått en massa nya kontakter, säger Albert som i höst börjar åttan på Svartedalsskolan.

22-årige Essam Alghaeb går tredje terminen på läkarprogrammet. Han kom välutbildad till Sverige 2014 och driver sedan i höstas en hjälpverksamhet i Göteborg för flyktingar från hemlandet Syrien.
- Jag behövde den här kursen för att lära mig hur man leder en grupp på ett snyggt sätt, så att det inte bara blir 'gör så här', förklarade Essam.

Johanna Westbrandt har fungerat som ledare för kursen.
- För att kunna leda andra behöver man kunna leda sig själv. Vi har pratat oerhört mycket om oss själva. Och om vikten av att skaffa sig nya kontakter.  

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.