Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stor insats vid våldsam brand i Frölunda

På lördagskvällen började det brinna i en lägenhet, på taket och vinden i ett bostadsområde i Tynnered, inte långt ifrån Opaltorget. Polisen tvingades evakuera boende i fem trappuppgångar på och runt den aktuella adressen.
Fyra personer ska ha tvingats uppsöka sjukhus efter branden.

Larmet kom till SOS Alarm vid 19.52 på lördagskvällen.

– Det är en utvecklad lägenhetsbrand. Vi har tretton enheter på plats och på väg till platsen. Vi jobbar på för fullt, sa Jonas Gill, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg på lördagskvällen.

Enligt SOS Alarm ska tre personer ha förts till sjukhus med ambulans efter branden. Enligt uppgifter till TT ska en fjärde person ha uppsökt sjukhus på egen hand. TT uppger också att två barn som befann sig i den brinnande lägenheten ska ha klarat sig utan skador.

Enligt Sahlgrenskas pressjour vårdades på söndagsmorgonen fortfarande en man och en kvinna, båda hade fått lindriga skador.

Enligt tidiga uppgifter ska ingen ha kommit till allvarlig skada i branden.

– Enligt de uppgifter vi har i nuläget ska det handla om lindriga skador, främst lättare rökskador, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

Branden under kontroll

Först vid midnatt var branden under kontroll, men släckningsarbetet har fortsatt hela natten. Vid 10-tiden på söndagsförmiddagen uppger räddningstjänsten att man fortfarande finns på plats med fem enheter, varav två är ledningsfordon.

– Vi kommer att vara på plats under dagen och arbeta med eftersläckning.

– Det är ett stort område som vi behöver kontrollera. Det kan ligga och brinna under takplåtar och det kan vara svårt att upptäcka, säger Mathias Kaposc, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Enligt Kaposc har flera lägenheter skadats i branden, ett 30-tal boende ska vara drabbade.

Polisen fick lägga ner stora resurser på att utrymma det aktuella trevåningshuset. Det rör sig om fem trappuppgångar, där sammanlagt 80 personer är mantalsskrivna.

– Vi har även insatsstyrkan på plats. Detta för att eventuellt ta sig genom dörrar på lägenheter där ingen öppnar, och där vi fruktar att människor skulle kunna ligga skadade, konstaterar Fuxborg.

Evakueras till samlingslokal

De boende förs till en samlingslokal i närheten av den brandhärjade fastigheten. Den ligger, enligt polisen, på adressen Rubingatan 23.

– Allmänheten och de boende har gjort det väldigt bra hittills. Det är en stökig miljö och det är inte lätt att plötsligt lämna sin lägenhet i mörker och rök. Men det har inte varit någon panik alls, säger Johan Selindh, en av de poliser som arbetar med utrymningen.

Enligt hans uppfattning hade uppemot ett trettiotal människor sökt hjälp och värme i samlingslokalen på lördagskvällen .

Orsaken till eldsvådan är ännu oklar.

Brand på vind och tak

– Enligt mina uppgifter kan branden ha startat på en balkong på den översta våningen. Sen har lågorna slickat sig upp efter fasaden och fått fäste i taket, säger Christer Fuxborg.

Enligt uppgift ska själva lägenhetsbranden ha varit släckt vid 20.40-tiden. Däremot brann det då fortfarande på vinden och på taket.

Räddningstjänstens prognos är att arbetet med branden kommer att ta stora delar av natten till söndagen.

Grannen: "Hemskt att se"

Runt omkring avspärrningarna samlades många av de boende i området för att se vad som pågick.

– Det är hemskt att se. Jag tänker på hur många som blir drabbade, och såhär precis innan nyår också. Att stå här och se lågorna slå, det är riktigt ruskigt, säger en kvinna som bor två byggnader bort från elden.

Hon får medhåll av sin man.

– Vi hörde helikoptern cirkulera och ville komma och se hur illa det var. Det är verkligen otäckt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.