Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Stor bostadsbrist i Göteborgsområdet

Trots en uppgång i bostadsbyggandet är det fortsatt stor bostadsbrist i Göteborgsområdet. Störst är bristen på hyresrätter.

Det är totalt sett fler färdiga bostäder i år jämfört med tidigare i Västra Götalandsregionen. Men de senaste årens lägre bostadsbyggande i kombination med befolkningsökningen har gjort att bostadssituationen är tuffare. Det framgår av Länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys som bygger på enkäter till samtliga kommuner i Västra Götalandsregionen.

Göteborgs stad och kranskommunerna Mölndal, Partille, Öckerö, Lerum, Ale och Kungälv uppger alla att de framför allt har brist på hyresrätter.

I hela Göteborgsområdet förväntas runt 1 000 nya hyresrätter påbörjas under 2013. Men det räcker inte menar Göran Carlsson vid Länsstyrelsen i Västra Götaland:

- Vi har en hög inflyttning till Göteborgsområdet och har haft ett eftersläpande lågt bostadsbyggande i flera år. Vi bör klara av både det som behövs nu och samtidigt den eftersläpande situationen.

Det finns tecken på en uppgång i bostadsbyggandet men störst andel av nybyggandet i Göteborgsområdet är bostadsrätter. Det kan försvåra situationen för de grupper som inte har ekonomiska resurser att köpa en bostad. Men samtidigt ger nyproduktioner en rörelse på marknaden.

- Det öppnar sig möjligheter när folk flyttar från enklare, billigare bostäder till de nya, säger Göran Carlsson.

Fler kommuner än någonsin har i år angett att gruppen unga mellan 19-25 år har det särskilt svårt på bostadsmarknaden. Även Göteborgs stad och kranskommunerna lyfte fram ungdomar som mest utsatta.

- Unga har svårt att slå rot och komma igång med sina liv. Man behöver en bostad för att utveckla livet i övrigt, i stället för att jaga tillfälliga boenden, säger Göran Carlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.