Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fuktskador i taket och hål i toaletten. Hyresgästerna på Bredfjällsgatan löper stor hälsorisk menar Miljöförvaltningen.

Stor bostadsaffär i Hammarkullen

Bostadsbolaget blir ännu större i Hammarkullen. Det kommunala bolaget köper D. Carnegies & Co:s 900 lägenheter i området för en halv miljard kronor. I förvärvet ingår också de problemlägenheter som GP tidigare skrivit om.

I helgen blev de två parterna slutligen överens efter flera månaders förhandlingar. Det kommunala Bostadsbolaget betalar 493 miljoner kronor för 890 lägenheter med uthyrbar yta på 65 000 kvadratmeter.

Det innebär att Bostadsbolaget, som sedan tidigare har 1 341 lägenheter i sitt bestånd, förstärker sin dominans i Hammarkullen. Affären är utformad så att Bostadsbolaget köper bolag som äger lägenheterna.

- Jag är väldigt nöjd. Nu kan vi ta ett helhetsgrepp i Hammarkullen, säger vd:n Kicki Björklund.

Enligt Kicki Björklund handlar helhetsgreppet om att kunna göra stora satsningar för att utveckla Hammarkullen på lång och kort sikt. Där kommer de boendes åsikter att spela en stor roll.

- Vi kommer att ha dialog med bland andra hyresgästerna, säger Kicki Björklund.

Hon ser också möjligheter att utveckla underhållet av bostäder och ge hyresgästerna möjligheter till fler val att utrusta lägenheter. Köpet innebär även att det kan ske ytterligare tillväxt.

- Vi får mer mark och kan bygga fler hyresrätter och andra upplåtelseformer som kooperativ hyresrätt och bostadsrätt, säger hon.

Läs också: Konkurs stoppade miljardaffär

Men det finns också missförhållanden i beståndet som GP har skrivit om tidigare. Miljöförvaltningen inspekterade flera lägenheter och konstaterade bland annat brister i luftkvalitén, fuktskador och mögel på Gropens Gård och Bredfjällsgatan. Fastigheterna ägs och förvaltas av Graflunds AB som är en del av D. Carnegie & Co. Exempel på klagomål från hyresgäster: dålig värme, råttinvasion i källaren, mögelfläckar i badrum. Miljöförvaltningen krävde åtgärder och hotade med vite.

För D. Carnegie & Co innebär avyttringen att fastighetsbolaget nu lämnar Göteborg.

- Det är ett led i vår strategi att äga bostäder i Stockholm eller med pendlingsavstånd till huvudstaden, säger vd:n Ulf Nilsson.

Pengarna från försäljningen ska bland annat gå till att renovera det kvarvarande beståndet. Att det blev Bostadsbolaget som slutlig köpare, efter den spruckna affären med Real Holding, anser Ulf Nilsson är en stor fördel:

- De har som ambition att utveckla Hammarkullen, vilket vi ser som mycket positivt, säger han.

Nöjd med affären?

- Ja, det blir en reavinst på 14 miljoner kronor, säger Ulf Nilsson.

Från Hyresgästföreningen hörs också positiva tongångar. Förhandlingschef och biträdande regionchef Pedram Kouchakpour har förväntningar på ägarbytet.

- Underhållet har varit eftersatt. Bostadsbolaget är en aktör som har styrka och förvaltarkunskap och kan ta hand om hyresgästerna på ett bra sätt. Där finns också långsiktigt tänk, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.