Förra sommaren gjorde polisen ett beslag av 56 kilo kokain i Annedal. Mannen riskerar nu 10 års fängelse.
Förra sommaren gjorde polisen ett beslag av 56 kilo kokain i Annedal. Mannen riskerar nu 10 års fängelse. Bild: Polisen

Stor ökning av narkotikabeslag i Göteborg

Under 2020 ökade de större beslagen av narkotika i Storgöteborg kraftigt. Polisen menar att de kriminella nätverken kapar mellanhänder och för in stora partier från utlandet själva.

ANNONS
|

Narkotikabeslagen i Storgöteborg ökade kraftigt under det gångna pandemiåret jämfört med 2019. Ny statistik om beslag från spaningssektionen vid polisområde Storgöteborg visar att alla typer av narkotika har ökat i mängd. Främst cannabis, kokain och bensodiazepiner.

De kriminella gängen har främst förändrat sitt beteende när det kommer till import, uppger polisen.

– Om man går tillbaka 15 år i tiden, då var det andra aktörer som stod för införsel. Nu är det nästan uteslutande de kriminella förortsgängen som står bakom införsel och avsättning. De har egna internationella kontakter och många personer kopplade till gängen bosätter sig utomlands, på så vis tar man bort mellanhänderna och tjänar pengar själva, säger Christina Lindgren, sektionschef på spaningssektionen vid polisområde Storgöteborg.

ANNONS

LÄS MER:Misstanken: Smugglade kokain i goudaost

De mindre beslagen ingår inte i siffrorna, ökningen påverkas framförallt av ett antal stora beslag.

Beslag på 56 kilo: ”Otroligt ovanligt”

För att komma åt problemet i hela kedjan arbetar polisen på gatunivå, mot langarhandel och de grovt kriminella.

– Ju mer man arbetar mot narkotika, eller jobbar med tips eller proaktivt som man gör i lokalpolisområden, desto mer narkotika kommer vi att ta i beslag. Det är ett upptäcksbrott kan man säga.

LÄS MER:Narkotikabeslag värt 49 miljoner – tidigare ostraffad man åtalas

Det största beslaget var 56 kilo kokain med ett gatuvärde på ungefär 49 miljoner kronor. Beslaget ingår i det åtal om synnerligen grov narkotikasmuggling som påbörjades under onsdagen.

– Det är otroligt ovanligt att man hittar så mycket kokain inne i landet. Det är möjligt att tullkriminalen hittar det vid sina kontroller vid gränsen.

Även barn och unga utnyttjas

Christina Lindgren menar att unga inte begår de grova narkotikabrotten, men att de kan används för att springa ärenden.

– Det går ner i åldrarna och det är så att de som tjänar de stora pengarna, det är inte killen som åker runt och säljer femmor och har en försäljningslur. Utan det är den personen som han redovisar sina pengar till som börjar tjäna pengar på detta.

Beslag av vanliga narkotikapreparat 2019 och 2020

Beslag20192020Förändring (%)
Cannabis32,2 kilo302 kilo+ 837,9
Amfetamin133,3 kilo143 kilo+ 7,3
Kokain13,9 kilo99,2 kilo+ 613,7
Heroin1 kilo1,6 kilo+ 60,0
Tramadol5 262 tabletter16 500 tabletter+ 213,6
Bensodiazepiner13 518 tabletter94 245 tabletter+ 597,2
Källa: Polisen
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS