Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stoppar studentfester

Förra året hotade flera uteställen med att sluta ha studentfester. Nu har en av krogarna satt stopp för "fylleslagen".

För ett år sedan skrev GP om de problem som många krogar hade med studentfesterna. Krögarna pratade om fylleslag och konflikter, och både Styrbord Babord och Park Lane funderade på att sluta ta emot studenterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är inte roligt, det är ett riktigt sjöslag. Jag var motståndare till att ha studentfest här från början, och vakterna säger också det: aldrig mer, sa Mats Jönsson, ägare av Styrbord Babord, till GP i juni förra året.

Och i deras fall har funderingarna på att sluta med studentfester blivit verklighet. I år har de haft förfrågningar, som krogen tackat nej till.

– Förra året var det för galet när de höll på. Det var väldigt jobbigt för hela personalen. Det är ett så öppet ställe och det är lätt att folk försöker planka in. Då är det risk för olyckor. Och är det för stökigt kan man bli av med alkoholtillståndet, säger Mats Jönsson.

Förra året klättrade en person på båtens fasad, och Mats Jönsson såg en kille gå till baren och beställa shots för 3000 kronor. Just mängden pengar är ett problem.

– Studenterna har mycket mer pengar på fickan än vanliga 20-åringar som går ut på helgen, säger Mats Jönsson.

Men precis som flera krögare påpekade för GP förra året, säger Mats Jönsson att det har stor betydelse vilken skola som har festen.

– Vissa skolor är betydligt mer stökiga än andra. Rudebecks och Samskolan till exempel, de är lite lugnare. Förra året var Burgården värst, då var det ett himla liv, säger han.

Vad krävs för att ni ska börja med studentfester igen?

– Studenterna åker upp till exempelvis Marstrand och har bal och äter, och då hinner det inte bli lika hysteriskt. Det skulle vara en annan sak om de åt också. Nu går de bara rätt ut och ska köra råhårt, säger Mats Jönsson.

Park Lane, som förra året övervägde att sluta jobba med studentfester, har i år minskat rejält på antalet.

– Man vågar knappt säga det, men det är skillnad på olika skolor. Vi vet vilka vi varit nöjda med och som det fungerat bra med, och dem har vi behållit. Vi får många förfrågningar och har sagt nej till nästan alla i år, säger Park Lanes vd Magnus Albrektsson.

De skolor som i år har fest på Park Lane är Lerumsgymnasiet, Hulebäck, Polhem och Kitas. Magnus Albrektsson tycker att studentfirandet är viktigt för Göteborg, men att för mycket av ansvaret läggs på krogarna.

– Det sups från tidig morgon till sen kväll och sen ska vi ta emot den problematiken klockan elva. Det är viktigt att ha kvar studentfirandet, men staden måste gemensamt ta ansvar även tidigare på dagen. Det kan inte bara hänga på krogarna, som lämnas ganska ensamma i det här, säger han.

Några av de krogar som i år har studentfester är Trädgår´n och Hard Rock Café.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.