Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stoppades i tullen med 49 fåglar i skokartonger

En resenär stoppades i tullen på Landvetter flygplats. Med sig hade han skokartonger som rörde på sig och gav ifrån sig ljud.

Under söndagen plockades en man in för kontroll av tulltjänstemännen på Landvetter flygplats. Mannen bor i Göteborg och hade varit på en resa till Irak. Troligtvis ska det ha rört sig om en rutinmässig tullkontroll.

– Jag förmodar att han var föremål för en vanlig tullkontroll som resande som kommer från tredje land, säger Ivan Arcabic, förundersökningsledare på tullkriminalen i Göteborg.

Under kontrollen upptäckte tulltjänstemännen att något rörde sig och lät i de skokartonger med lufthål som mannen hade med sig. Jordbruksverket kontaktades, eftersom de ansvarar för regelverket kring införsel av djur i landet. I incidentrapporten står det att det påträffades nio stycken fåglar i resenärens väska och att det inte fanns några handlingar för införsel. I rapporten står det även att det "senare visade sig att det var totalt 49 stycken fåglar".  

Ska artbestämmas i efterhand

För att få ta med sig fåglar in i Sverige från länder utanför EU måste man söka införseltillstånd senast 30 dagar i förväg. Det måste bland annat finnas hälsointyg som är utfärdat av en officiell veterinär i det land fåglarna kommer ifrån. Något tillstånd fanns inte i det här fallet och Jordbruksverket beslutade att fåglarna skulle avlivas. Jourhavande veterinär kallades till flygplatsen för att avliva djuren vid gränsen. I incidentrapporten står det att veterinären ska ha lyft problematiken med att få med sig de döda djuren i sin bil efteråt. I brist på någon annan lösning fick veterinären de 49 avlivade fåglarna med sig i två plastpåsar. Fåglarna ska artbestämmas för att avgöra om det kan ha handlat om utrotningshotade arter.       

"Naturligtvis inte fullvuxna krokodiler"

Mannen som hade med sig fåglarna nekar till brott och hävdar att han inte kände till regelverket. Enligt Ivan Arcabic på tullkriminalen är det inte så vanligt att resenärer försöker ta med sig djur in i landet utan tillstånd på Landvetter flygplats. Det är vanligare på en del andra platser, till exempel vid Öresundsbron.

– Vanligast är ju hundar och katter. Men vi har haft allt från ormar till varaner och krokodiler. Men naturligtvis inte fullvuxna krokodiler, säger Ivan Arcabic.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.