Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stopp för studentflak på Götaplatsen

Studentfirandet varvas nu upp för att i Göteborg dominera gatorna onsdag-torsdag-fredag. Men alla glada firare kan glömma Götaplatsen.

Skriken och skrålet kommer nog att märkas redan i dag, tisdag, för eleverna på Partille gymnasium är bland de första ut och ska, enligt polisen, åka lastbilsflak i Göteborg.
Men det är onsdag-torsdag-fredag som polisen räknar med att årets studenter ska ta som allra mest plats på gatorna i centrala stan.
– Förste, andre och tredje juni tror vi blir de största datumen, säger Niklas Norin, operativ samordnare på lokalpolisområde Göteborg City.
Då går treorna på nästan alla de kommunala gymnasierna i Göteborg ut. På fredag, 3 juni, dessutom gymnasier i bland andra Kungälv, Lerum och Kungsbacka.
Några nyheter från polisens sida i år?
– Nej, de allra största skolorna har vi koll på i förväg, eftersom vi har fått in uppgifter om examensdatum, studentflak och studentfester. Och när det gäller flaken är det väldigt smidigt, för det är bara ett par stycken företag som fixar det mesta åt studenterna, säger Niklas Norin.
Hur ser trenden ut vad gäller fylla och annat stök på och runt flaken?
– Det har varit lite ordningsstörningar de senaste åren. Bland annat drar flaken till sig en del personer som inte alltid har så goda avsikter.
Vad händer då?
– Vi har ju fått en del anmälningar om misshandel när det blir bråk. Och så förekommer det fickstölder, säger Niklas Norin på Citypolisen.
I Södertälje, sydväst om Stockholm, förbjöd kommunen och polisen förra året att studenterna och andra dricker alkohol på lastbilsflaken och i det område i centrala Södertälje där lastbilarna får köra på examensdagen. Orsaken var alltför stökiga firanden, med flera allvarligt skadade, åren dessförinnan. Och det tillfälliga alkoholförbudet gäller där även i år.
Något sådant förbud är inte aktuellt i Göteborg.
– Men vi kommer att ha polispersonal från hela Storgöteborg på plats under firandena och kommer att ha ganska låg tolerans både vad gäller lastbilsflaken och nykterheten, säger Niklas Norin.
Götaplatsen då?
Jo, den är sedan någon vecka avstängd för all fordonstrafik men inte på grund av det stundande studentfirandet. Orsaken är den pop up-park som byggts runt Poseidon-statyn och som ingår i satsningen Gothenburg Green World. 
Många studentflak brukar avsluta sin tur på Götaplatsen där familjer och kompisar då möter upp.
– Men vi har diskuterat alternativa avsläpps-platser med transportföretagen, säger Niklas Norin hos polisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.