Stopp för fler friårslediga i år

ANNONS
|

Tre sökande till varje plats. Intresset för friårsledighet i Göteborg är stort - till skillnad från bland annat Stockholm där man trots annonskampanjer inte lyckats locka tillräckligt många sökande.

Målet 12 000 friårslediga i landet i år kommer inte att nås.

Detta är den främsta anledningen till att regeringen beslutat flytta fram 2 000 av årets 12 000 platser till nästa år. I mitten av april kom beskedet och enligt preliminära beräkningar innebär det nu att Göteborgs 693 platser minskas till 577.

- Min bedömning är att vi inte kan bevilja friår efter juli månad, säger Matts Leandersson, friårssamordnare i Göteborg. De som ännu inte fått ett positivt besked kan räkna med ett nej.

ANNONS

116 får nobben

116 som skulle fått friår i höst får nobben. En av dem är Hans Andersson, lärare på Fjällskolan i Göteborg. Elva dagar efter första ansökningsdag i oktober inkom hans begäran om ledighet. I augusti ville han gå. En långtidsarbetslös ersättare fanns.

- Det är helt enkelt för j...t när spelreglerna ändras under gång, säger en upprörd Hans Andersson. Naturligtvis drabbas ett stort antal lärare. Vi tänker ju läsår.

Efter neddragningen är inte heller ett positivt förhandsbesked mycket värt.

- Det kan dessvärre vara så att några fått besked tidigare i år om att man har möjlighet att få friår i augusti eller september. Är det som vi befarar så är risken stor att de endera dagen får ett nytt brev om att det inte blir något, säger Matts Leandersson.

Kan man göra så?

- Förutsättningarna har ändrats för oss och finns det inte pengar så finns det inte. Brevet som skickades ut från ett kontor var allmänt hållet och gick inte till så många. Något klart löfte ges inte innan det slutgiltiga beslutet tagits.

ANNONS