Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Stopp för besöksparkering på Saltholmen

Parkeringsfrågan på Saltholmen har varit en lång följetong. Inför sommaren väljer kommunen att plocka bort besöksparkeringarna vid den populära badplatsen.
– Det är ett ansträngt område, säger Hanna Munde på Göteborgs stads parkering.

Boende på Saltholmen har i flera år varit missnöjda med bristande parkeringsmöjligheter på halvön. När bad- och solsugna besökare flockats dit under somrarna blir det ännu svårare att hitta en tom ruta.

Därför ska Göteborgs stads parkering, kommunens parkeringsbolag, genomföra ett antal ändringar till sommaren.

– Det är ett beslut som tagits i kommunfullmäktige om att prioritera de boende i Södra Skärgården och deras situation. Det är ett ansträngt område där många ska samsas om parkeringen och därför har man beslutat att flytta besöksparkeringen, säger Hanna Munde, marknad- och affärsutvecklingschef på Göteborgs stads parkering.

LÄS MER: Beslutet: Vill se övervakning och patrullering på Saltholmen

I stora drag så innebär det att de som vill ta bilen ut till Saltholmen i sommar inte kommer att kunna ställa sig på den sedvanliga parkeringen intill bryggan.

Den tidigare avgifts- och tillståndsparkeringen med omkring 100 platser har gjorts om till boendeparkering.

– Jag hoppas att besökare kan finna sig i att parkera en bit ifrån och sedan gå, ta buss, Styr- och Ställ eller kollektivtrafik den sista biten. Allt det här görs i ett led av kommunfullmäktiges beslut där det är flera målgrupper som ska samsas, säger Hanna Munde.

Fakta: Så ändras möjligheterna för parkering på Saltholmen

• Uppdaterad skyltning för parkering, gång- och cykelväg för att det ska vara lätt att hitta och få en överblick av området.

• Trafikkontoret kommer dagtid trafikera sträckan från Hinsholmskilen till färjan med två sommarbussar. Med tanke på de rådande pandemirestriktionerna kommer dessa dock begränsas till ca sex passagerare per resa.

• Parkering Göteborg kommer ha värdar på plats som kan hjälpa till med frågor och anvisningar när besökstrycket är stort.

• Antalet Styr & Ställ-sommarstationer utökas. Från 1 juni finns det cykelstationer vid parkeringsplatserna på Hinsholmskilen och Vikebacken samt vid spårvagnens vändhållplats.

• Besöksplatser för rörelsehindrade finns på parkering ”Saltholmen Kallbadhuset”.

Källa: Göteborg Stads Parkering

Fler än 1 000 platser i närheten

Kommunen hänvisar istället bilbesökare som vill till Saltholmen, eller vidare med färja, till parkeringar i närheten.

Mest plats kommer det finnas på Hinsholmskilen, en tillfällig sommarparkering utan markerade rutor med potential att rymma 1 000 bilar. På Talattagatan och Vickebacken finns ytterligare möjligheter, med 240 respektive 197 p-platser.

– Besöksplatserna hamnar längre bort men där har vi samarbetat med Trafikkontoret för att underlätta sträckan därifrån till Saltholmen, säger Hanna Munde.

Undantaget är och kommer att vara platser för rörelsehindrade.

Bild: Göteborgs Stad/Lantmäteriet
Bild: Göteborgs Stad/Lantmäteriet

LÄS MER: Skärgårdsborna får nya p-platser vid Saltholmen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.