Stolta nördar marscherade i Nördparaden längs Avenyn

På torsdagen stoltserade Nördparaden nerför Avenyn. 600 personer utklädda till allt från älvor, superhjältar och riddare tågade för att fira nörderiet.
– Jag är hundra procent nörd, säger Mathias Jarl, iklädd rustning inspirerad av asiatisk stridskultur.

ANNONS
|

Nästan alla film-, serietidnings- och spel-karaktärer som även ett otränat öga känner igen står på Götaplatsen vid 12-tiden. Folk i alla möjliga skepnader minglar med figurer från andra fiktioner. Vid sidan av de välkända karaktärerna står även personer med mindre igenkännliga, men likväl kreativa dräkter.

En sådan är Nathalie Sjögren som ska föreställa en levande version av Mona Lisa med sitt svarta hår i snedbena och tavelram runt huvudet. Hennes yngre son William är Super Mario. Hans storebror Samuel har gjort en egen dräkt av pappkartongsskivor och ska föreställa björnen från skräckspelet ”Five nights at Freddy's”.

– Vi gillar att klä ut oss och bygga grejer själva. Sedan är det kul att komma hit och träffa andra likasinnade, säger Nathalie och berättar att familjen gått i paraden flera gånger.

ANNONS

”Det är vår låt”

På trappan till Stadsteatern spelar orkestern Tongångarne musik och ett långt danståg ringlar sig runt Poseidon. När orkestern passande börjar spela ”Cantina band”, från Stjärnornas krig ropar imperieofficeraren som går längst fram: ”Det är vår låt”. Stämningen är festlig.

Marschen är tillbaka

Nördparaden arrangeras sedan 2013 av Science Fiction-bokhandeln i Göteborg, Malmö och Stockholm. Firandet tar avstamp i Geek Pride Day den 25 maj.

I Stockholm och Malmö hölls tåget den 21 maj, men det gick inte i Göteborg, av förklarliga skäl.

– Då hade vi Göteborgsvarvet så då valde vi den 26 maj. Det är en röd dag så då tänkte vi att det blir större uppslutning, säger Johannes Gustafsson, evenemangsansvarig för nördparaden.

De senaste två åren kunde paraden inte äga rum i fysisk upplaga, på grund av pandemin.

– Vi hade en digital tillställning då folk kunde skicka in bilder på sina dräkter som vi gjorde ett bildspel av. Det blev också rätt bra, säger Johannes.

Inget slår dock ett äkta festtåg med pompa och ståt, säger han.

– Det är fantastiskt kul att detta kan bli av igen. Folk har jobbat på sina dräkter de senaste två åren. Nu har de chans och visa upp dem.

ANNONS

"Samhället har sagt att det är fel”

Vid ett-tiden rör sig folkmassan på runt 600 personer ner längs Avenyn. Vid tågets ände går en femhövdad grupp utklädda till krigare. Varsin med anor från olika tidsepoker.

– Det är kul att gå på parad med andra nördar för man får en annan typ av gemenskap än jag hade fått med andra människor som jag inte delar det här nördkonceptet med, säger Mathias Jarl, vars rustning är inspirerad av asiatisk stridskultur.

Att ordet nörd har en dubbelbetydelse, både som skällsord och beteckning på personer i en subkultur, ser han ingen motsättning i.

– Jag är nörd hundra procent, säger han och skrattar.

Weekend Warriors Sweden. Från vänster: Seper, Sabou,i Andreas Dyvemark, Moses Svelander, Susanna Länström och Mathias Jarl.
Nördarnas parad. Gruppen Weekend Warrior. Bild: Thomas Johansson

Hans vän Moses Svelander tycker att alla hade kunnat gå paraden.

– Alla har något som de är nördiga i. För vissa är det öl och för andra är det tv-spel.

Varför lyfter inte fler fram sin nördighet tror du?

– En social grej antagligen. Samhället har någonstans sagt att det är fel att var nörd. Det ses som töntigt. Men i den här världen, alla som går med sin snygga dräkter här är kungar idag, säger han.

Hans teori bekräftas av att många av åskådarna fascinerat håller upp sina mobilkameror och tar sig en stund för att titta på tåget.

ANNONS

LÄS MER:Anna Erlandsson kämpar för en jämlik spelvärld

LÄS MER:Gott & Gammalt på årets Retrospelsmässa

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS