Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stjärnkocken gjorde succé i bamba

Håkan Thörnström gästade i dag Kålltorpsskolan för att hylla storköken och den offentliga måltiden. Tacos med lax i stället för köttfärs blev dagens lunch.

På Kålltorpsskolans onsdagslunch fick eleverna prova på något nytt. Stjärnkocken Håkan Thörnström bjöd tillsammans med köksmästare Helen Augustsson på tacos med fajitakryddad lax till.

- Jag roddar vanligtvis mat till 20 personer, men här görs 1400 portioner varje dag, det är imponerande, säger Håkan Thörnström till Kålltorpsskolans kökslag.

I arbetsgruppen är de sex personer som varje dag lagar mat till Kålltorpskolans 650 elever samt Parkskolan och Torpaskolan. På onsdagen drog de igång med sitt fisktema under Göteborgs stads hyllning till havet: Go to sea–kampanjen. Kålltorpsskolans delaktighet är bland annat tre dagar med färsk fisk på menyn. Håkan Thörnström deltar i dag på eget initiativ.

- Jag har tre döttrar och två av dem går på Kålltorpskolan. När de inte äter ordentligt blir de helt väck på eftermiddagen, säger han.

Dagens rätt är ett bra sätt att introducera fisk för barn som kanske väljer bort det i vanliga fall, berättar han.

En utmaning som alla bambakockar står inför är kostnaden. Råvarukostnaden brukar ligga på tio kronor per måltid. De här dagarna har man dock överskridit budgeten då man bland annat köpt in färsk fisk i stället för fryst.

- Lax har vi en till två gånger per termin eftersom det är dyrare, säger Helen Augustsson, köksmästare på Kålltorpskolan.

Det är alltid så med ekonomin berättar Håkan Thörnström.

- Vissa saker kostar mer att laga och så är det här också. Skolorna har en tuffare situation och det är väldigt små marginaler. Jag hade önskat att det avsattes mer pengar till skolmaten.

Vid ett av borden sitter klasskamraterna Yaser Aliasari, Nora Svensson, Douglas Skötte och Ida Thörnström. Alla är rörande överens om att det var gott.

- Det smakade peppar, och godare än vanlig lax, säger Yaser Aliasari och skrapar upp det sista från tallriken med gaffeln.

Han ger maten högsta betyg: fem av fem möjliga poäng.

Vad smakade det?

- Det smakade typ grillkrydda, säger Nora Svensson som ger rätten 4,9 poäng.

- Vanlig tacos är liksom full poäng, säger hon.

Ida Thörnström bekräftar att det är grillkrydda i, hennes pappa Håkan Thörnström har själv berättat det. Hon ger laxtacon en rak 4 i betyg.

- Det var jättegott, förutom när först när jag glömt bort att ta bort skinnet, säger Ida.

Douglas tyckte det smakade lax helt enkelt. Allt var gott och han ger betyget 4,3. Men fick han välja mellan det här och vanlig tacos skulle han nog strunta i laxen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.