1/6

Stjärnarkitekter intar Göteborg

Som en bokmässa för arkitektur, med massor av inspiration och spännande möten. Det är tanken bakom Nordic Architecture Fair, som invigs på tisdagen.

Det är GP:s arkitekturkritiker Mark Isitt som tillsammans med Svenska Mässan står bakom initiativet. Han berättar att mässan är den första i sitt slag i Norden. 
– De bästa arkitekterna finns på plats plus nio stjärnarkitekter från utomnordiska länder. Här finns utställare och seminarier med totalt runt 150 talare. Jag tror det här har stor potential och kan göra ett rejält avtryck, säger Mark Isitt.

Inte minst kan mässan ge Göteborg en viktig injektion inför de stora förändringar och utmaningar som staden står inför, menar han.  
– Då  behöver man hjälp från de bästa och de är här nu. 

Stjärnglans

För arkitekter är mässan motsvarigheten till konserter med Bono, Bowie och Bob, enligt Mark Isitt.
– Så stort är det, säger han och tillägger att han är lite besviken på tillströmningen av besökare. 
– Svenska mässan är nöjda, men jag trodde att det skulle vara mer rusning. Och tyvärr är det få från Göteborgs Stad som anmält sig. Här finns stora möjligheter att knyta kontakter, men intresset från staden verkar vara måttligt.

För göteborgare lyfter Mark Isitt bland annat fram ett seminarium där representanter från arkitektkontoret Zaha Hadid finns med. 
– De arbetar med infrastruktur, som järnvägsstationer och busstationer, Det kommer att vara intressant för Göteborgs del med Västlänken och all vad det innebär.

Under rubriken Hela Göteborg på onsdagen diskuteras bland annat vad som bör göras åt alla ödetomter mitt i stan och vikten av att det ha en tydlig plan för områdena. 

– Med mässan vill visa vilken potential och positiv kraft arkitekturen har och vad som kan åstadkommas. I tider av bostadskris behöver det inte bara pratas om kvantitet, utan också om kvalitet. 

Hederspris delas ut

Vinnaren av hederspriset Nordic Architecture Fair Award ska utses. Det bästa som producerats i de nordiska länderna under de senaste två åren premieras.

Nordic Architecture Fair avslutas på onsdagen med ett seminarium där den japanska stjärnarkitekten Sou Fujimoto berättar om sina skapelser. 
–  Hans verk är nästan ickeexisterande. Han är en stor visionär och har ett otroligt upplöst formspråk, säger Mark Isitt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.