Stigbergskliniken drivs av Stadsmissionen och erbjuder både öppenvård för beroende och de som vill lägga in sig frivilligt på avgiftning.
Stigbergskliniken drivs av Stadsmissionen och erbjuder både öppenvård för beroende och de som vill lägga in sig frivilligt på avgiftning. Bild: Jonas Lindstedt

Stigbergsklinikens patienter riskerar tre månader utan vård

När Stigbergskliniken lägger ner i slutet av januari ska Sahlgrenska ta över beroendevården. Nu vill regionen upphandla en vårdgivare de första tre månaderna, då Sahlgrenska inte kommer kunna ha full kapacitet.

ANNONS

GP har tidigare skrivit om beslutet att avgiftningsenheten Stigbergskliniken läggs ner i slutet av januari och uppdraget tas över av Sahlgrenska. De första månaderna efter nedläggningen riskerar abstinenspatienter att bli utan vård, då det tar tid för Sahlgrenska att komma upp i full kapacitet.

Regionen efterlyser nu en vårdaktör som ska kunna stötta upp i glappet med en upphandling på tre månader från februari till och med april.

– Om vi inte får ett anbud under vårt pristak för de här tre månaderna så kommer Sahlgrenska få sköta verksamheten från februari redan men med begränsad kapacitet fram tills maj, säger Johan Fält, (M) ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.

ANNONS

Lagstiftningen sätter stopp

Anledningen till att Stigbergskliniken läggs ned efter 40 år är att man lade ett högre anbud än tidigare år på grund av att man kämpat länge med ekonomin. När regionen och kliniken inte kunde komma överens om summan beslutades att uppdraget ska ges till någon annan.

– Vi hade gärna förhandlat direkt med Stigbergskliniken men så som upphandlingslagarna ser ut så kan vi inte göra det, säger Johan Fält.

LÄS MER:Personal flyr mottagning för missbruk i Göteborg

Nedläggningen av Stigbergskliniken har skapat stor protest bland lokalinvånare och patienter. En namninsamling som spridits via sociala medier för att rädda kliniken har fått nästan 2400 underskrifter.
Nedläggningen av Stigbergskliniken har skapat stor protest bland lokalinvånare och patienter. En namninsamling som spridits via sociala medier för att rädda kliniken har fått nästan 2400 underskrifter. Bild: Olof Ohlsson

Men att hitta en vårdaktör på så kort tid kan bli svårt och möjligheten finns att det blir Stigbergskliniken igen, om man lägger ett anbud.

– Vi undersöker möjligheten att lämna in anbud. Vi vill självklart göra en så bra överlämning som möjligt för våra patienter. Men vi måste bland annat säkerställa att vår personal kan vara kvar i tre månader till, säger Tomas Carlström, marknads- och kommunikationschef på Göteborgs Stadsmission som driver Stigbergskliniken.

I förlängningen skulle tre månader extra med Stigbergskliniken dock inte förändra någonting menar Tomas Carlström.

– Detta innebär ju ingen ändring i sak. Göteborg blir av med en institution för beroendevård med mycket kompetent och engagerad personal som hjälpt tusentals personer ur missbruk. Vi hade gärna fortsatt men vi behöver ett avtal med VGR som täcker våra kostnader.

ANNONS

Vill rädda kliniken

Flera lokalinvånare och patienter har uttryckt sitt missnöje med att kliniken läggs ned. En namninsamling som spridits på sociala medier för att rädda Stigbergskliniken har i skrivande stund samlat nästan 2 400 underskrifter.

LÄS MER:Namninsamling igång – vill rädda Stigbergskliniken

Om regionen inte lyckas upphandla någon vårdgivare att stötta Sahlgrenska under de tre första månaderna kommer Sahlgrenska få bedriva beroendevård på begränsad kapacitet och vissa patienter kommer få avbruten vård.

– Det kan bli allvarliga konsekvenser för en person som får sin behandlingsperiod avbruten. När det kommer till patienter med missbruk är kontinuiteten otroligt viktig och att det inte blir några glapp i vården, säger Tomas Carlström.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS